Közel lehet a brexit-megállapodás sajtóértesülések szerint

2018.10.11. 23:44 Módosítva: 2018.10.11. 23:48

Kabinetülésen tájékoztatta Theresa May brit miniszterelnök szűkebb kabinetjének tagjait csütörtök este a brexit feltételrendszeréről folyó tárgyalásokról. Meg nem erősített sajtóértesülés szerint

May azt mondhatta az értekezleten, hogy közel van a brexit-megállapodás

– írja az MTI. A késő estébe nyúló kabinetülés után - amelyről nem adtak ki hivatalos közleményt - a Financial Times című londoni üzleti napilap online kiadása név nélkül idézett egy illetékest, aki "közel áll a brexit-tárgyalásokhoz", és a lapnak azt mondta:

Theresa May nem hív össze kabinetülést csak azért, hogy elmesélje, mi a helyzet. Ez nem az ő stílusa. Számomra mindebből az érződik ki, hogy a megállapodás gyakorlatilag megvan.

A Financial Times által név és részletek nélkül idézett más kabinetforrások szerint a legvitatottabb megoldatlan kérdés, az Észak-Írország és Írország közötti határ jövőbeni ellenőrzésének megoldása is közel van.

A legnagyobb észak-írországi protestáns britpárti erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) ugyanakkor ismét jelezte, hogy nem fogadna el olyan megoldást, amelynek alapján Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi országrésze közé kerülne valamilyen formában vámhatár. A DUP több vezetője azt is kilátásba helyezte, hogy a párt megvonja támogatását a kormányzó konzervatívoktól, és esetleg leszavazza akár a hónap végén esedékes új brit költségvetést is, ha Theresa May olyan brexit-megállapodásba megy bele, amely a DUP szerint Észak-Írország számára elfogadhatatlan.

A Konzervatív Párt a tavaly nyári előrehozott választásokon addigi csekély alsóházi többségét is elvesztette, és azóta kisebbségben, a DUP frakciójának külső támogatásával kormányoz. Ha a DUP ezt a parlamenti támogatást megvonja, olyan helyzet is előállhat, hogy a konzervatív kormány nem tud még sarkalatos törvényeket sem elfogadtatni, és helyzete tarthatatlanná válhat. A brexit-megállapodással kapcsolatos dilemmákat legutóbb itt és itt foglaltuk össze.   • Hírek
  • Hírek