Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Macedóniában elindult a "Beteg" hadművelet

2018.10.11. 17:35
Macedónia éppen a névváltoztatás levezénylésével küzd, de közben jut energia a korábbi kormánytagok elszámoltatására is. A volt miniszterelnök kettő, a korábbi belügyminiszter hat évre börtönbe mehet. Most pedig elindult az egykori miniszterelnök-helyettes, illetve egészségügyi miniszter ellen is egy vizsgálat. Ebben csak az a meglepő, hogy ő a mostani kormánynak is tagja.

Bujar Osmani, a fiatal szkopjei orvos politikai karrierje mesésen indult. Az albán nemzetiségű doktor Nikola Gruevszki jobboldali macedón  kormányfő idején felkérést kapott az egészségügyi tárca vezetésére, később Gruevszki saját helyettesének is kinevezte.

A miniszter időben megérezte a változó idők üzenetét, egy idő után levált Gruevszkiről és így formációjával a baloldali Zoran Zaev új kabinetjében is helyet kapott. Most éppen ő az európai ügyek felelőse.

Korrupció

Az orvos vélhetően beleszeretett a politikai feladatokba, de lehet, hogy immár megbánta egykori döntését, mert a macedón különleges ügyészség immár őt és 14 társát is vizsgálni kezdte. Ez egyáltalán nem ritka mostanában arrafelé, tucatnyi eljárás van, különböző eurómilliós ügyek, lopászatok gyanúja miatt.

A "Beteg" ügy

A volt minisztert a "Beteg" elnevezésű ügy érinti, ennek során európai forrásokból megvalósított egészségügyi közbeszerzéseket vizsgál az ügyészség, amely azt állítja, hogy 80 millió eurós kár érte az országot. A gyanú szerint Osmani személyesen is belefolyt több kórház rekonstrukciójához kapcsolódó pályázatba és elérte, hogy a magasabb árat ajánló bolgár GBS-Balgoevgrad cég nyerjen.

Bujar Osmani mindent tagad, és ahogy az már lenni szokott, ő politikai leszámolásról beszél, míg a regnáló baloldal súlyos korrupciós bűncselekményekről. Mindez egyáltalán nem tét nélküli Macedóniában, hiszen egy nagy értékű és állítólag kifejezetten a korábbi miniszterelnök által használt luxus-Mercedes beszerzése miatt a belügyminisztert hat, a korábbi miniszterelnököt két évre ítélték.