Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szörnyű tragédia: óriási sziklák zuhantak Bududára

2018.10.11. 23:54
Kelet-Uganda egyik legkisebb és legfiatalabb tartományában sokat esett az eső. A megáradt folyók földcsuszamláshoz vezettek, 25 ember, köztük gyerekek haltak meg, amikor sziklaáradat zúdult a folyópartra.

Sokan meghaltak földcsuszamlások következtében Ugandában. Bududa Uganda egyik legkisebb, alig 80 ezer ember lakta fiatal tartománya, hiszen csak pár éve nyerte el a térség a tartományi szintű önállóságát, de most szörnyű tragédia rázta meg a kis térséget. 

Az elmúlt hetek heves esőzései következtében kiöntött a Suume folyó, amelynek áradata földcsuszamlást váltott ki egy közeli hegyen. A lezúduló hatalmas sziklák legkevesebb 25 ember, köztük 4 gyerek életét követelték. Az áldozatok száma még nőhet, mert több embert még eltűntnek tartanak nyilván - írja az MTI.  

Bududa eddig sem volt a szerencse kegyeltje, mert a lumasaaba nyelvet beszélő bantu törzsek lakhelye a szegény országon belül is az egyik legelmaradottabb vidéknek számított.

Uganda egy érdekes rekorddal is büszkélkedik, lakosságarányosan talán itt beszélik a világon a legtöbb teljesen eltérő nyelvet, az ország hivatalos nyelve az angol és a szuahéli. 

Ugyanakkor a különböző térségekben teljesen eltérő bennszülött nyelveket használnak, tartományonként kettőt- hármat és mindenütt mást.  Az ország nevét adó ganda is egy népszerű nyelv, de milliós közösségeknek az anyanyelve a kinyarvanda, a runyankore, a lugbara, a madi, az acsoli, a lango és a karamodzsong nyelv is.