Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A hurrikán megzúzhatta az amerikai légierő F–22-eseit is

2018-10-11T183429Z 567669965 RC140BF1AD20 RTRMADP 3 STORM-MICHAE
2018.10.13. 09:06

Két-három nappal borzalmas pusztítása után egyre világosabban látszik, hogy a modern amerikai történelem egyik legerősebb hurrikánja a Floridára szerdán lecsapó Michael.  A több mint 250 km/h-s sebességgel romboló hurrikán szinte mindent romba döntött, ami az útjába került Nyugat-Floridában, de onnan északra is szedett áldozatokat. A hatóságok idáig 16 halálesetről tudnak, de ez a szám várhatóan még nőni fog, ahogy a mentőcsapatok több összeomlott épület romai közé tudnak behatolni.

Ez volt az ország egyik legerősebb vihara 1851 óta

– mondta Brock Longe, a szövetségi katasztrófavédelem részéről, türelmet kérve a vihar által leginkább sújtott, romokban álló Panama City lakosaitól.

Hogy mi maradt a városból, ebből a New York Times videóból is sejthető, melyen egy itt élő háromgyerekes anya megy vissza megnézni, ami az otthonából maradt. Néhány egymás hegyén álló berendezési tárgy, törmelékek, gyerekjátékok darabjai – a környéken mindenki ugyanígy járt, a településre gyakorlatilag életre alkalmatlan.

Mint érezhető, a túlélők abban a fázisban vannak, amikor sokan még nem is képesek teljesen megérteni a helyzetet és az érzéseiket, nemhogy a jövőről, tervekről tudjanak dönteni.

Bár a hatóságok is mindent próbálnak megtenni, egyelőre a káosz az úr, miközben rengeteg példa van spontán segítségre: éttermek áram vagy akár tető nélkül  is kinyitnak, hogy a parkolóban ingyen melegételt adjanak azoknak, akik napok óta nem ettek rendesen.

Nem csak a civil lakosságnak vannak nagy veszteségei. Az amerikai légierő Tyndall légibázisa Panama Citytől délre egy földnyelven nyúlik be a Mexikói-öbölbe. A hurrikán szeme telibekapta őket, lebontotta több hangár tetejét és felfordítva kisebb gépeket is. De itt volt a bázisa 55 darab F–22-es vadászbombázóknak is, melyek közül 33 még a hurrikán előtt biztonságos helyre repült, de a maradék valószínűleg nem volt felszállóképes, és közülük jó néhány szintén súlyos károkat szenvedhetett. Még nem jelentették be, hogy pontosan hány darab, de mivel egyetlen F–22-es 339 millió dollárba kerül, nagyon jóindulatú alulbecslés azt mondani, hogy a kár sok millió dollárra rúg.

(Borítókép: A Tyndall légibázis a Michael hurrikán pusztítását követően. Fotó: Reuters/Jonathan Bachman)