Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

A hurrikán megzúzhatta az amerikai légierő F–22-eseit is

2018-10-11T183429Z 567669965 RC140BF1AD20 RTRMADP 3 STORM-MICHAE
2018.10.13. 09:06

Két-három nappal borzalmas pusztítása után egyre világosabban látszik, hogy a modern amerikai történelem egyik legerősebb hurrikánja a Floridára szerdán lecsapó Michael.  A több mint 250 km/h-s sebességgel romboló hurrikán szinte mindent romba döntött, ami az útjába került Nyugat-Floridában, de onnan északra is szedett áldozatokat. A hatóságok idáig 16 halálesetről tudnak, de ez a szám várhatóan még nőni fog, ahogy a mentőcsapatok több összeomlott épület romai közé tudnak behatolni.

Ez volt az ország egyik legerősebb vihara 1851 óta

– mondta Brock Longe, a szövetségi katasztrófavédelem részéről, türelmet kérve a vihar által leginkább sújtott, romokban álló Panama City lakosaitól.

Hogy mi maradt a városból, ebből a New York Times videóból is sejthető, melyen egy itt élő háromgyerekes anya megy vissza megnézni, ami az otthonából maradt. Néhány egymás hegyén álló berendezési tárgy, törmelékek, gyerekjátékok darabjai – a környéken mindenki ugyanígy járt, a településre gyakorlatilag életre alkalmatlan.

Mint érezhető, a túlélők abban a fázisban vannak, amikor sokan még nem is képesek teljesen megérteni a helyzetet és az érzéseiket, nemhogy a jövőről, tervekről tudjanak dönteni.

Bár a hatóságok is mindent próbálnak megtenni, egyelőre a káosz az úr, miközben rengeteg példa van spontán segítségre: éttermek áram vagy akár tető nélkül  is kinyitnak, hogy a parkolóban ingyen melegételt adjanak azoknak, akik napok óta nem ettek rendesen.

Nem csak a civil lakosságnak vannak nagy veszteségei. Az amerikai légierő Tyndall légibázisa Panama Citytől délre egy földnyelven nyúlik be a Mexikói-öbölbe. A hurrikán szeme telibekapta őket, lebontotta több hangár tetejét és felfordítva kisebb gépeket is. De itt volt a bázisa 55 darab F–22-es vadászbombázóknak is, melyek közül 33 még a hurrikán előtt biztonságos helyre repült, de a maradék valószínűleg nem volt felszállóképes, és közülük jó néhány szintén súlyos károkat szenvedhetett. Még nem jelentették be, hogy pontosan hány darab, de mivel egyetlen F–22-es 339 millió dollárba kerül, nagyon jóindulatú alulbecslés azt mondani, hogy a kár sok millió dollárra rúg.

(Borítókép: A Tyndall légibázis a Michael hurrikán pusztítását követően. Fotó: Reuters/Jonathan Bachman)