Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hóvihar söpörte el az alaptábort, kilenc hegymászó meghalt a Himaláján

2018.10.13. 08:19

Legkevesebb nyolc hegymászó életét vesztette Nepálban, a Himalájához tartozó Gurdzsa-hegység megmászása közben. A hegymászók táborát egy heves hóvihar söpörte el, kilencedik társuk eltűnt.

A nepáli rendőrség bejelentése szerint a péntek éjjeli vihar lerombolta a csúcs megmászására készülők alaptáborát. Az öt dél-koreai hegymászó és 4 nepáli vezetőjük október eleje óta a 7193 magas hegy lábánál táboroztak derült időre várva, hogy folytassák a mászást.

Azután kezdtek el kutatni a hegymászók után, hogy 24 órán át nem kaptak róluk hírt. Szombaton kora reggel helikoptereket küldtek az öt dél-koreai hegymászó és négy nepáli vezetőjük felkutatására, a gépek azonban a rossz időjárási viszonyok miatt nem tudtak leszállni.

Úgy gondoljuk, hogy hóvihar okozta a tragédiát, mert a fák ágai le voltak törve és a sátrak összedőltek. Az áldozatok holtteste szanaszét hever

mondta a nepáli szóvivő a hírügynökségeknek.

Egy helikopternek végül sikerült leszállnia rövid időre a tábor közelében, de nem tudták kimenteni a holttesteket. A vihar mindent széthordott, a sátrakat elfújta a szél. Túl hideg van ahhoz, hogy folytatni tudják a kutatást – mondta Sziddharta Gurung pilóta.

A tábor egynapi gyalogjárásra van a legközelebbi falutól. Rendőrök gyalogszerrel is megpróbálnak eljutni a hegymászók alaptáborába – írja az MTI. Egy mentőcsapat vasárnap szintén visszatér a helyszínre, ha az időjárás megengedi.

A ritkán megmászott Gurdzsa az Anapurna-hegységben, Katmandutól nagyjából 200 kilométerre nyugatra található, a Dhaulagiri, világ hetedik legmagasabb hegycsúcsa mellett.  A térségben gyakoriak a lavinák. A Gurdzsára eddig úgy harminc hegymászónak sikerült feljutnia, 1969-ben hódította meg először egy japán hegymászócsoport.