Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bakiparádéban semmisült meg egy belga F–16-os vadászrepülő

2018.10.14. 08:01

A belga légierő egy F–16-os vadászgépe kigyulladt karbantartás közben a Florennes légibázison. A gép megsemmisült, a robbanása pedig egy mellette álló másik gépet is megrongált – írja az Aviation24.be nevű belga repülős szakoldal.

Képünk illusztráció!
Képünk illusztráció!
Fotó: Petras Malukas / AFP

Maga a baleset még csütörtökön történt, de csak később derültek ki a részletek, amelyekből az események egészen elképesztően szerencsétlen láncolata rajzolódik ki:

  • Egy technikus épp egy F–16-os karbantartását végezte, amikor véletlenül aktiválta a gép M61 Vulcan 20 mm-es hatcsövű gépágyúját.
  • Mivel az ágyú töltve volt, annak rendje és módja szerint el is sült, és néhány lövedék eltalált egy szemben álló másik vadászgépet.
  • Ezt az F–16AM gépet épp azelőtt tankolták meg, mert egy harmadik géppel együtt gyakorlatra készítették fel. A lövedékek ezért berobbantották a gépet, amely a balesetben meg is semmisült.
  • A harmadik gép szintén megsérült a mellette álló társa robbanásában.

A balesetben két technikus is megsérült. A belga légbiztonsági hatóság vizsgálatot indított. A belga légierőnek 60 F–16-osa maradt, ebből 48 teljesít NATO-szolgálatot.