Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Leslie lecsapott Portugáliára

2018.10.14. 13:08

Óránkénti 175 kilométeres sebességű széllel és heves esőzéssel csapott le Portugália északi és középső, tengerparti részére vasárnap a trópusi viharrá szelídült Leslie, pusztításai nyomán fák dőltek ki, autók rongálódtak meg – írja az MTI.

A helyi katasztrófavédelem szerint 27 ember megsérült, állapotuk nem életveszélyes. 60 embernek kellett elhagynia a lakhelyét. A helyzet a fővárostól, Lisszabontól 200 kilométerre északra fekvő Coimbra körzetében volt a legsúlyosabb, de jócskán kijutott a közeli Leiriának, Lisszabonnak, illetve északon Aveiro, Viseu és Porto településeknek is.

A hatóságok 1900 segélykérést rögzítettek, többségükben kidőlt fák, megrongálódott tetők miatt. 324 ezer ember maradt áram nélkül. Az áramszolgáltatást többnyire sikerült délre helyreállítani. A katasztrófavédelem azt tanácsolta a lakosoknak, hogy maradjanak távol a tengerparti területektől, illetve ne hagyják el otthonaikat.

A Leslie hurrikán szeptember 23-a óta kavargott az Atlanti-óceán felett, és partra érve már trópusi viharként folytatta útját, jelentősen veszítve erejéből. Útját a szomszédos Spanyolország felé folytatta, ahol Zamora településen óránkénti száz kilométeres sebességű szelet mértek.

A meteorológiai feljegyzések szerint az elmúlt 176 évben az Ibériai-félszigetet csupán a Vince szélvihar érte el Spanyolország déli részén 2005-ben. Tavaly októberben a heves széllökések és rendkívüli hőség következtében az Ophelia szélvihar Portugáliában és a spanyolországi Galíciában szított erdőtüzeket, amelyeknek 40 halálos áldozata volt.