Jenő
-2 °C
6 °C

Megszólalt a rejtélyesen eltűnt szaúdi újságíró menyasszonya

2018.10.14. 08:57

Véleménycikket írt a New York Timesba a két hete rejtélyes körülmények között eltűnt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi menyasszonya.

A török Hatice Cengiz egy isztambuli egyetem doktorandusza, aki épp készült hozzámenni a férfihoz. Hasogdzsi éppen azért ment be az isztambuli szaúdi konzulátusra október 2-án, hogy átvegye a válását tanúsító papírt, amelyre szükségük volt az esküvőhöz. Többé azonban senki nem látta, és azóta se tudni, mi történt vele.

Az eset világszerte nagy érdeklődést váltott ki, mert Hasogdzsi a Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös által végrehajtott politikai fordulat nagy kritikusának számít – bírálta többek között a kritikus hangok elnyomását, a jemeni beavatkozást, vagy a katari blokádot is –, így az eltűnése mögött sokan a szaúdi vezetést sejtik. Hivatalos magyarázat még nincs, és a török hatóságok által indított vizsgálat még tart, de a kiszivárgott információk szervezett gyilkosságra utalnak. A szaúdi vezetést sok bírálat is érte az eset miatt, világcégek is bojkottot indítottak az ország ellen. Az ügy hátteréről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Cengiz a véleménycikkében ír arról, hogyan ismerkedtek meg a férfival egy májusi isztambuli konferencián, majd hogyan kerültek közel egymáshoz. Megemlékezik arról is, hogy Hasogdzsival osztoztak a demokráciaszeretetben és az emberi jogok tiszteletében, és hogy vőlegényét mennyire megviselte, hogy szeretett hazája elhagyására kényszerült.

A férfi születésnapján megjelent cikkben a menyasszonya arról is ír, hogy hallott arról, hogy Donald Trump amerikai elnök meghívná őt a Fehér Házba. Mint írja, ezt csak akkor veszi fontolóra, ha Trump valódi segítséget nyújt a történtek felderítésében.

Dzsamál felszólalt az elnyomás ellen, de a saját életével fizetett meg a szaúdi emberek szabadságvágyáért. Ha halott, és remélem, nem ez a helyzet, Dzsamálok ezrei születnek ma, a születésnapján. A hangja és a gondolatai visszhangozni fognak Törökországtól Szaúd-Arábiáig és világszerte. Az elnyomás soha nem tart örökké. A zsarnokok végül megfizetnek a bűneikért

– írja Cengiz.

Arról viszont nem írt, hogy állítólag a férfi az okosórájával felvette az eltűnése előtti vitát, és a felvételt elküldte neki. (Ennek a lehetőségét egyébként szakértők vitatják.)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?