Ödön
1 °C
11 °C

Sebastian Kurz: Nem nevezett Orbán megbízhatatlan labancnak

2018.10.14. 13:45

Sebastian Kurz, osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke a német Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung nevű lapnak adott interjút, amit az MTI szemlézett.

Kurz szerint a Sargentini-jelentés elfogadása nem ítélet, vagy bizonyíték Magyarország ellen, inkább lehetőség egy párbeszéd elkezdésére és a kifogások kivizsgálására.

A magyar kormánymédiában a Sargentini-jelentés megszavazása előtt egy nappal már konkrétan Soros-ügynöknek titulált osztrák politikus, aki már azt is felvetette, hogy a Fideszt esetleg ki kellene tenni az Európai Néppártból azt mondta, amikor ezzel kapcsolatban kérdezték, hogy:

"a helyes eljárás a folyamatok pontos szemrevételezése és a kedvezőtlen fejlemények elkerülése."

Micsoda mondat!!!

Az EU soros elnöki tisztségét betöltő Ausztria kormányfője elmondta, hogy a tagállamok EU-s ügyekért felelős minisztereit összefogó Általános Ügyek Tanácsa a következő ülésén foglalkozik a témával. Azokon a területeken, amelyeken a kifogások megalapozottnak bizonyulnak, a magyar félnek utólagos kiigazításokat és javításokat kell eszközölnie.

A Die Presse című osztrák lap írta meg korábban, hogy a Fidesz velencei frakcióülésén Orbán „megbízhatatlan labancnak” nevezte őt, amiért igent mondott a Sargenti-jelentésre, és erről nem tájékoztatta előre a magyar kormányt. A konzervatív lap azon kérdésére, hogy nevezte-e őt Orbán Viktor magyar kormányfő megbízhatatlan labancnak:

Kurz nemmel felelt.

Hozzátette: "nagyon korlátozó irányvonalat" képvisel a migráció ügyében, mert úgy véli, hogy az illegális migráció veszélyezteti Európa rendjét, biztonságát és stabilitását. "Ugyanennyire egyértelműen képviselem azt, hogy a jogállamiság és a demokrácia az együttélés alapja Európában" - mondta, megjegyezve, hogy álláspontja valamennyi kollégája előtt ismert.

Az EU-s menekültügyi rendszerrel kapcsolatos soros elnöki törekvésekről szólva hangsúlyozta, hogy a "jó irányba tartó erőteljes mozgás" látható. A "trendforduló" a júniusi EU-csúcs volt, amelyen az állam-, illetve kormányfők megegyeztek arról, hogy az EU-s külső határ védelmét és a származási-, és tranzitországokkal folytatandó együttműködést kell a középpontba helyezni.

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz
Fotó: Christof Stache / AFP

Ezzel a megegyezéssel "befejeztük a kötelező elosztási kvótákról évek óta folytatott vitát" - mondta Sebastian Kurz. Hozzátette, hogy most a "váltás" előkészítése zajlik, "el a kötelező kvótától, amely nem fog megvalósulni, egy kötelező szolidaritás felé", amelyhez ugyan mindenkinek hozzá kell járulnia, "de nem feltétlenül migránsok befogadásával".

"Ami pedig a külső határ védelmét illeti, abszolút jó úton vagyunk", a határátlépések, "érkezések száma 95 százalékkal csökkent 2015-höz képest" - mondta az osztrák kancellár.

Arról is szólt, hogy le kell zárni az Európába irányuló "illegális utakat", és helyettük "legális utakat kell nyitni Európa felé áttelepítési programok révén", amelyekkel az EU-tagállamok számára "elviselhető" számban érkeznének emberek, és így valóban a védelemre szorulóknak segítene az EU.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?