Sebastian Kurz: Nem nevezett Orbán megbízhatatlan labancnak

2018.10.14. 13:45

Sebastian Kurz, osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke a német Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung nevű lapnak adott interjút, amit az MTI szemlézett.

Kurz szerint a Sargentini-jelentés elfogadása nem ítélet, vagy bizonyíték Magyarország ellen, inkább lehetőség egy párbeszéd elkezdésére és a kifogások kivizsgálására.

A magyar kormánymédiában a Sargentini-jelentés megszavazása előtt egy nappal már konkrétan Soros-ügynöknek titulált osztrák politikus, aki már azt is felvetette, hogy a Fideszt esetleg ki kellene tenni az Európai Néppártból azt mondta, amikor ezzel kapcsolatban kérdezték, hogy:

"a helyes eljárás a folyamatok pontos szemrevételezése és a kedvezőtlen fejlemények elkerülése."

Micsoda mondat!!!

Az EU soros elnöki tisztségét betöltő Ausztria kormányfője elmondta, hogy a tagállamok EU-s ügyekért felelős minisztereit összefogó Általános Ügyek Tanácsa a következő ülésén foglalkozik a témával. Azokon a területeken, amelyeken a kifogások megalapozottnak bizonyulnak, a magyar félnek utólagos kiigazításokat és javításokat kell eszközölnie.

A Die Presse című osztrák lap írta meg korábban, hogy a Fidesz velencei frakcióülésén Orbán „megbízhatatlan labancnak” nevezte őt, amiért igent mondott a Sargenti-jelentésre, és erről nem tájékoztatta előre a magyar kormányt. A konzervatív lap azon kérdésére, hogy nevezte-e őt Orbán Viktor magyar kormányfő megbízhatatlan labancnak:

Kurz nemmel felelt.

Hozzátette: "nagyon korlátozó irányvonalat" képvisel a migráció ügyében, mert úgy véli, hogy az illegális migráció veszélyezteti Európa rendjét, biztonságát és stabilitását. "Ugyanennyire egyértelműen képviselem azt, hogy a jogállamiság és a demokrácia az együttélés alapja Európában" - mondta, megjegyezve, hogy álláspontja valamennyi kollégája előtt ismert.

Az EU-s menekültügyi rendszerrel kapcsolatos soros elnöki törekvésekről szólva hangsúlyozta, hogy a "jó irányba tartó erőteljes mozgás" látható. A "trendforduló" a júniusi EU-csúcs volt, amelyen az állam-, illetve kormányfők megegyeztek arról, hogy az EU-s külső határ védelmét és a származási-, és tranzitországokkal folytatandó együttműködést kell a középpontba helyezni.

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz
Fotó: Christof Stache / AFP

Ezzel a megegyezéssel "befejeztük a kötelező elosztási kvótákról évek óta folytatott vitát" - mondta Sebastian Kurz. Hozzátette, hogy most a "váltás" előkészítése zajlik, "el a kötelező kvótától, amely nem fog megvalósulni, egy kötelező szolidaritás felé", amelyhez ugyan mindenkinek hozzá kell járulnia, "de nem feltétlenül migránsok befogadásával".

"Ami pedig a külső határ védelmét illeti, abszolút jó úton vagyunk", a határátlépések, "érkezések száma 95 százalékkal csökkent 2015-höz képest" - mondta az osztrák kancellár.

Arról is szólt, hogy le kell zárni az Európába irányuló "illegális utakat", és helyettük "legális utakat kell nyitni Európa felé áttelepítési programok révén", amelyekkel az EU-tagállamok számára "elviselhető" számban érkeznének emberek, és így valóban a védelemre szorulóknak segítene az EU.  • Hírek
  • Megtakarítás