Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Hasogdzsi eltűnése után bezuhant a szaúdi tőzsde Trump fenyegetésére

GettyImages-626651278
2018.10.14. 16:00
Szaúd-Arábia válaszcsapást ígér minden szankcióra.

Komoly mínuszban állt a szaúdi értéktőzsde irányadó mutatója vasárnap a kereskedés délelőtti szakaszában, miután az amerikai elnök megtorlást helyezett kilátásba arra az esetre, ha kiderülne, hogy a szaúdi vezetés áll egy szaúdi újságíró eltűnése mögött, írja az MTI.

A tőzsde Tadawull indexe 5,9 százalékos mínuszban, 7130 ponton  állt röviddel 11.30 óra előtt, eddigi napi legnagyobb vesztesége 6,8 százalék volt. A tőzsdén jegyzett 186 cégből 182-nek csökkent az árfolyama.   A tőzsdemutató egy éven belüli csúcsa 8490,75 pont volt, amit július közepén ért el.    

Donald Trump amerikai elnök a CBS televíziónak adott interjújában, amelyből szombaton részleteket tettek közzé, egyebek között azt mondta, hogy

az Egyesült Államok szigorúan megtorolná, ha kiderülne, hogy a szaúdi vezetés áll Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró eltűnése mögött,

akinek a múlt héten veszett nyoma, miután bement Szaúd-Arábia törökországi konzulátusára.

A szaúdi királyságot élesen bíráló Dzsamál Hasogdzsinak azt követően veszett nyoma, hogy október 2-án bement hazájának isztambuli konzulátusára, hogy közelgő esküvőjéhez beszerezze a hivatalos dokumentumokat. A The Washington Post című amerikai napilap – amelynek a szaúdi újságíró is munkatársa volt – csütörtökön internetes oldalán közölte, hogy a tudomására jutott hang- és videofelvételek szerint Hasogdzsit meggyilkolták a konzulátus épületében. Rijád ezt tagadja, és azt állítja, hogy az újságíró távozott a konzulátusról.

Washington és Rijád évtizedek óta szoros szövetségesek, és a két ország Donald Trump hivatalba lépése óta még szorosabbra fűzte kapcsolatait. Donald Trump első külföldi útja elnökként Szaúd-Arábiába vezetett, ahol 110 milliárd dolláros fegyvereladást jelentettek be. Az Egyesült Államoknak szüksége van Szaúd-Arábia támogatására a Közel-Keleten az iráni befolyás ellensúlyozására, a terrorizmus elleni küzdelemben, továbbá a készülőben lévő izraeli-palesztin béketerv támogatására is.

Rijád válaszcsapást ígér

A washingtoni reakciók miatt Szaúd-Arábia számára egyre súlyosabb helyzetben a rijádi vezetés fenyegetéssel állt elő az esetleges szankcióktól tartva:

„A királyság még komolyabb intézkedésekkel válaszol, ha valamiféle szankciókkal sújtják. Teljes mértékben visszautasítja a fenyegetéseket és próbálkozásokat, hogy megingassák, gazdasági szankciókkal sújtsák, politikai nyomás alá helyezzék, vagy megismételjék róla a hamis állításokat” – idézte az MTI a szaúdi vezetés névtelenséget kérő kormányzati forrását, aki az SPA hírügynökségnek nyilatkozott.

Persze a nyilatkozat önmagában kevés, Rijád szorult helyzetét jelzi, hogy a szaúdi uralkodócsalád egyik befolyásos tagja, Háled el-Fejszál herceg, Mekka kormányzója Törökországba utazott, és találkozott Recep Tayyip Erdogan török államfővel az eltűnés ügyében – legalábbis ezt közölte pénteken két bennfentes forrás is, részletek ismertetése nélkül.

(Borítókép: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images)