Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Hétfőn vizsgálhatják át a szaúdi konzulátust a törökök

2018.10.15. 13:10

A török hatóságok a városba érkezett szaúdi nyomozócsapattal együtt még hétfőn délután átvizsgálhatják Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusát, írta diplomáciai forrásokra hivatkozva az AFP.

Törökország hivatalosan kérte a főkonzulátus átvizsgálásának lehetőségét, amit szaúdi tisztviselők először engedélyeztek, pénteken viszont török nyomozók jelezték, hogy egyre csak csúszik a végső jóváhagyás. A nyomozók állítólag pontosan tudják, hogy melyik helyiségben, és milyen jeleket keressenek, ha egyszer bejutnak az épületbe.

Közben Szalmán király felhívta telefonon Recep Tayyip Erdoğan török elnököt, akinek megköszönte, hogy közös nyomozócsapatot állítottak fel az ügyben. A Bloomberg szerint Szalmán király utasította a szaúdi főügyészt, hogy indítson belső vizsgálatot Hasogdzsi eltűnése miatt.

A kormánykritikus újságíró, Dzsamál Hasogdzsi lassan két hete tűnt el, miután bement a konzulátusra, de azóta nem került elő. Török források szerint hangfelvételek bizonyítják, hogy a férfit meggyilkolták. Hivatalosan ilyet nem állítottak a török hatóságok, és a nyomozás még tart. A szaúdiak pedig mindent tagadtak, de egyre nagyobb rajtuk a nemzetközi nyomás az ügyben. Az eltűnésről itt írtunk részletesen>>>

Egy hétvégi interjúban Donald Trump amerikai elnök azt mondta, hogy az Egyesült Államok szigorúan megtorolná, ha kiderülne, hogy a szaúdi vezetés áll Hasogdzsi eltűnése, és lehetséges meggyilkolása mögött. Miután erre a szaúdi értéktőzsde irányadó indexe esni kezdett, Szaúd-Arábia válaszcsapást lengetett be bármilyen szankcióra.

Egy Kanadában élő szaúdi ellenzéki közben azt állította, hogy szerinte a szaúdi vezetés utasítására feltörték a telefonját, és lehallgatták a beszélgetéseit, amiket többek között Hasogdzsival, és más ellenzékiekkel folytatott. Omar Abdul-Azíz azt mondta, egy olyan projektben is együtt dolgozott Hasogdzsival, ami a közösségi médiában szállt szembe a rijádi propagandával.