Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Óriási eső zúdult Franciaországra, 10-en meghaltak

IMG 20181015 100335
2018.10.15. 11:35 Módosítva: 2018-10-15 14:43:44

Legalább hatan életüket vesztették a Franciaország déli részét sújtó áradásokban, miután az éjszaka folyamán néhány óra leforgása alatt több havi csapadékmennyiség zúdult a térségre - írja az MTI.

Az AFP 13 órakor azt közölte, hogy a helyi mentőszolgálatok tájékoztatása szerint már 13-ra emelkedett a halottak száma, ezt a számot a belügyminisztérium hétfő estére 10-re csökkentette. Egy ember eltűnt, öt sérült állapota súlyos. A mentésben 740 tűzoltó és katona, és hét helikopter is részt vesz.

Egy embert álmában sodort magával az ár, a többiek halálának körülményeiről nem tudni pontosabbat - mondta az Aude megyét vezető Alain Thirion a BFMTV francia tévécsatornának. Egy emberre ráomlott egy ház, őt kórházba szállították.

Az Aude folyó szintje Trebes városában néhány óra leforgása alatt 30 centiméterről 7,5 méterre emelkedett, de a várakozások szerint a nap közepére akár a tíz métert is elérheti. Hasonlóan magas vízszintre 1891 óta nem volt példa a térségben.

Aude megyében az éjszaka folyamán 250-szer riasztották a tűzoltókat. A megyeszékhely, Carcassonne környékén öt óra alatt 160-180 milliméter csapadék hullott. A középkori erődjéről híres várostól északra a teljes közúthálózat víz alá került. Ebben a térségben az iskolák sem nyitottak ki. A helyi hatóságok felszólították a lakosokat, hogy maradjanak otthon. A szélsőséges időjárás által leginkább sújtott településeket csak helikopterrel lehet megközelíteni. A mentőcsapatok több helyszínen képtelenek vízre szállni az ár sodrásának ereje miatt. Hat másik dél-franciaországi megyében narancssárga riasztás volt érvényben hétfő reggel.

Édouard Philippe francia miniszterelnök bejelentette, hogy hétfő délután az árvíz sújtotta térségbe utazik. Philippe a kormány együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit és támogatásáról az árvízkárosultakat.

(Borítókép: Olvasói fotó/Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?