Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Gázpalackok is voltak a kölni túszejtőnél, aki egy McDonald’s-ba is bedobott egy Molotov-koktélt

2018.10.16. 06:31 Módosítva: 2018.10.16. 09:25

Fegyver és gázpalackok is voltak annál a férfinél, aki hétfőn a kölni főpályaudvaron lévő gyógyszertárban ejtett túszul egy alkalmazottat. A körülmények arra utalnak, hogy nem spontán cselekedett, hanem komolyabb tettre készült.

Az 55 éves szír férfit a kommandósok hasba lőtték, és a helyszínen újraélesztették. A férfinél talált papírok szerint 2015 márciusa óta menekültstátuszt élvezett Németországban, de csalás, lopás és testi sértés miatt már szembekerült a törvénnyel, írja a Bild.

A hétfői túszejtés után még ellentmondó információk jelentek meg a történetekről. Mostanra sikerült tisztázni a hatóságoknak, mi is történt Kölnben. Az 55 éves férfi először a főpályaudvaron lévő McDonald’s-ba dobott be egy Molotov-koktélt. 

A felcsapó lángoktól meggyulladt egy 14 éves lány cipője és nadrágja. A gyorsétterem egyik vendége rávetette magát, sikerült eloltania a lángokat. A lány égési sérüléseket szenvedett, ezért kórházba szállították.

Szemtanúk szerint az 55 éves férfi azt kiabálta arabul, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet tagja. Ezután bement a szemben lévő gyógyszertárba, ahol túszul ejtett egy női alkalmazottat. A férfi előre felkészülhetett tettére, mert lőfegyver, valamit több kemping-gázpalack és gyújtóeszköz is volt nála.

A rendőrség leállította a forgalmat a főpályaudvaron, lezárta és kiürítette a területet. Utasok százainak kellett várakozniuk bőröndjeikkel a Kölni dóm előtti téren. Kiértek a helyszínre a kommandósok, akik szoros megfigyelés alá vették a gyógyszertárat.

Egy túsztárgyalónak sikerült beszélnie a férfival, aki arab nyelven azt követelte, hogy Kölnből szállítsák vissza Szíriába, valamint engedjenek szabadon egy tunéziai férfit. 

Amikor a terrorelhárítók azt látták, hogy a férfi éghető anyagot kezd szétlocsolni a gyógyszertárban, úgy döntöttek, beavatkoznak. Két hanggránátot robbantottak fel, majd behatoltak az üzletbe. Amikor a kommandósok látták, hogy a férfi a túszra is gázpalackokat erősített, és meg akarja gyújtani azokat, több lövést adtak le rá. 

A férfit több találat érte, a túsz csak kisebb sérüléseket szenvedett. A túszejtőt a helyszínen újra kellett éleszteni, de sikerült stabilizálni az állapotát és kórházba szállították. 

A szír férfinél találtak egy iratot, amely szerint 2015 márciusa óta menekültstátusza volt Németországban. A férfi ellen korábban csalás, lopás és testi sértés miatt indult rendőrségi eljárás.

Azt egyelőre nem tudni, hogy éles lőfegyver volt-e nála vagy csak utánzat. Vizsgálják azt is, hogy valóban köze lehetett-e az Iszlám Államhoz vagy csak ezt állította magáról.