Aliz
6 °C
14 °C

Gázpalackok is voltak a kölni túszejtőnél, aki egy McDonald’s-ba is bedobott egy Molotov-koktélt

2018.10.16. 06:31 Módosítva: 2018-10-16 09:25:59

Fegyver és gázpalackok is voltak annál a férfinél, aki hétfőn a kölni főpályaudvaron lévő gyógyszertárban ejtett túszul egy alkalmazottat. A körülmények arra utalnak, hogy nem spontán cselekedett, hanem komolyabb tettre készült.

Az 55 éves szír férfit a kommandósok hasba lőtték, és a helyszínen újraélesztették. A férfinél talált papírok szerint 2015 márciusa óta menekültstátuszt élvezett Németországban, de csalás, lopás és testi sértés miatt már szembekerült a törvénnyel, írja a Bild.

A hétfői túszejtés után még ellentmondó információk jelentek meg a történetekről. Mostanra sikerült tisztázni a hatóságoknak, mi is történt Kölnben. Az 55 éves férfi először a főpályaudvaron lévő McDonald’s-ba dobott be egy Molotov-koktélt. 

A felcsapó lángoktól meggyulladt egy 14 éves lány cipője és nadrágja. A gyorsétterem egyik vendége rávetette magát, sikerült eloltania a lángokat. A lány égési sérüléseket szenvedett, ezért kórházba szállították.

Szemtanúk szerint az 55 éves férfi azt kiabálta arabul, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet tagja. Ezután bement a szemben lévő gyógyszertárba, ahol túszul ejtett egy női alkalmazottat. A férfi előre felkészülhetett tettére, mert lőfegyver, valamit több kemping-gázpalack és gyújtóeszköz is volt nála.

A rendőrség leállította a forgalmat a főpályaudvaron, lezárta és kiürítette a területet. Utasok százainak kellett várakozniuk bőröndjeikkel a Kölni dóm előtti téren. Kiértek a helyszínre a kommandósok, akik szoros megfigyelés alá vették a gyógyszertárat.

Egy túsztárgyalónak sikerült beszélnie a férfival, aki arab nyelven azt követelte, hogy Kölnből szállítsák vissza Szíriába, valamint engedjenek szabadon egy tunéziai férfit. 

Amikor a terrorelhárítók azt látták, hogy a férfi éghető anyagot kezd szétlocsolni a gyógyszertárban, úgy döntöttek, beavatkoznak. Két hanggránátot robbantottak fel, majd behatoltak az üzletbe. Amikor a kommandósok látták, hogy a férfi a túszra is gázpalackokat erősített, és meg akarja gyújtani azokat, több lövést adtak le rá. 

A férfit több találat érte, a túsz csak kisebb sérüléseket szenvedett. A túszejtőt a helyszínen újra kellett éleszteni, de sikerült stabilizálni az állapotát és kórházba szállították. 

A szír férfinél találtak egy iratot, amely szerint 2015 márciusa óta menekültstátusza volt Németországban. A férfi ellen korábban csalás, lopás és testi sértés miatt indult rendőrségi eljárás.

Azt egyelőre nem tudni, hogy éles lőfegyver volt-e nála vagy csak utánzat. Vizsgálják azt is, hogy valóban köze lehetett-e az Iszlám Államhoz vagy csak ezt állította magáról. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?