Jolán
2 °C
4 °C

A szaúdi koronaherceg tagadta Trumpnak, hogy bármit tudna az eltűnt újságíróról

000 1A23PH
2018.10.16. 22:06

Donald Trump telefonon hívta fel Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceget, a szaúdi politika tényleges irányítójával, majd Twitteren írta meg, mit is beszéltek.

Donald Trump szerint a szaúdi herceg tagadta, hogy bármilyen tudomása lenne a konzulátusra besétált újságíróról.

De azt is mondta, kibővítik a nyomozást a férfi eltűnésével kapcsolatban.

Miközben beszéltek, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egy szobában volt a herceggel, mert kedden tanácskozni utazott hozzá, és apjához,  Szalmán bin Abdel-Aziz királyhoz, írja a The Washington Post.

Pompeo és a herceg találkozása kamerák előtt zajlott, mosollyal és a szokásos üdvözlésekkel köszöntötték egymást, majd a médiát kitessékelték a szobából.

"Erős és régi szövetségesek vagyunk. A kihívásokkal együtt nézünk szembe – a múlttal, a jelennel és a jövővel" - mondta Mohamed bin Szalmán koronaherceg. "Abszolút", válaszolta Pompeo.

Lindsey O. Graham, Trump politikai szövetségese kedden úgy nyilatkozott a Fox tévécsatornának, a szaúdi koronahercegnek "mennie kell. Megölette ezt a pasit a konzulátuson Törökországban. És még elvárják tőlem, hogy ne foglalkozzak vele?" Azt is mondta, úgy érzi, kihasználták, és utalt arra, amikor korábban szenátorként még pártfogásába is vette Szaúd-Arábiát.

A török hatóságok azt állították, hogy szaúdi bérgyilkosok ölhették meg a kormánykritikus szaúdi Dzsamál Hasogdzsit, miután ő bement az  isztambuli szaúdi nagykövetségre. A török kormány azt mondta Trumpnak, hogy hang- és videófelvételük is van arról, mi történt aznap a konzulátuson.

Pompeo szerdán Ankarába is elutazik majd, hogy a a török vezetőséggel egyeztessen a nyomozás menetéről.

Hétfőn egy nagyjából 12 főből, török és szaúdi emberekből álló csoport ment az isztambuli szaúdi nagykövetségre vizsgálódni az eltűnt szaúdi újságíró ügyében. A CNN hétfő este azt írta, miután a közös vizsgálat megkezdődött, a szaúdi kormány közleményt jelentet meg, amiben elismernék, hogy egy rosszul sikerült vallatás közben meghalt az újságíró. A közlemény egyelőre azonban nem jelent meg.

Kedden aztán ismét átvizsgálták Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusát Dzsamál Hasogdzsi nyomai után kutatva, jelentette az NTV török hírtelevízióra hivatkozva az MTI. A főkonzulátus után – várhatóan még kedden – a konzuli rezidenciát is átnézik a hatóságok.

Az NTV úgy tudja, hogy az éjszakai vizsgálat során vett anyagminták között bizonyítékértékűek is vannak. Egy török tisztviselő arról beszélt az AP-nek, hogy a rendőrök bizonyítékot találtak arra a szaúdi konzulátuson, hogy Hasogdzsit ott gyilkolták meg. A CNN pedig kedd este egy névtelen tisztviselőre hivatkozva azt írta, hogy az újságíró holttestét feldarabolták. Korábban is voltak ilyen feltételezések a török médiában.

Még a keddi vizsgálatok előtt egy videó került fel az internetre, ahol egy takarítócsapat megy be a konzulátusra – a nyomozók később arról beszéltek, hogy kémiai anyagokat szagoltak a levegőben, miközben dolgoztak.

Borítókép: AFP / Karim Sahib

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?