Trump: Állítsák meg a Hondurasból indult 1500 fős menekültcsoportot

2018.10.16. 20:42

Donald Trump amerikai elnök a Twitterre írta ki, hogy figyelmeztette a hondurasi elnököt, beszüntetheti az országnak adott pénzügyi támogatásokat, amennyiben nem állítják meg, és fordítják vissza a Mexikó, és az USA felé megindult menekültcsoportot.

Pénteken eredetileg 160 ember indult útnak San Pedro Sulából, de néhány nap alatt 1500 fősre duzzadt a csoport létszáma. Hétfőn átjutottak a határon Guatemalába, hiába volt ott sok rendőr, és adott utasítást a hondurasi kormány, hogy állják útjukat.

A BBC azt írta, hogy az Egyesült Államok 2016-ban, és 2017-ben több mint 175 millió dollárt küldött Hondurasnak fejlesztési segélyként.

A múlt héten Mike Pence amerikai alelnök beszélt arról, hogy a közép-amerikai országoknak többet kellene tenniük az északra induló tömeges migráció megakadályozásához. Szerinte veszélybe sodorják azokat a családokat, akik megpróbálnak ilyen módon, illegálisan bejutni az Egyesült Államokba.

A kilencmillió lakosú Hondurasban bandaháborúk, drogháborúk és korrupció miatt is súlyos a helyzet. A Világbank adatai alapján a lakosság több mint 60 százaléka szegénységben, minden ötödik pedig mélyszegénységben él.

Jari Dixon hondurasi politikus szerint a karaván nem az amerikai álmot hajszolja, hanem a hondurasi rémálom elől menekül. Az AP-nek a csoportból nyilatkozott egy 21 éves terhes nő, aki azt mondta, hogy otthon életveszélyben érezte magát, és születendő gyerekét.

Közép-Amerikát bandák tartják rettegésben, 12 éves gyerekeket szerveznek be, ölnek, erőszakolnak, zsarolnak. Aki teheti, Amerikába menekül előlük, ám a bandák az érkező, zsarolható emberanyag miatt Amerikában is egyre erősödnek. A helyzetről itt olvashatják elemzésünket>>>

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?  • Hírek
  • Bankszámla