Jolán
2 °C
4 °C

A fejlett országokban a gyerekek majdnem fele házasságon kívül születik

2018.10.17. 18:54

Egy friss ENSZ-kutatás szerint a fejlett országokban az újszülöttek közel fele házasságon kívül születik, írja a Bloomberg.

Az Egyesült Államokban ez a szám 40%, ami úgy nagyon magas szám, hogy 1970-ben még csak 10% volt az arány. Az Európai Unióban azonban még ennél is magasabb a házasságon kívül született gyerekek aránya. A legmagasabb Franciaországban, ahol 2016-ban az újszülöttek 60%-a jött világra házasságon kívül, de 50% feletti az arány Svédországban is.

Az Európai Unióban 2014-ben a gyerekek 42%-a született házasságon kívül.

A vizsgált országok közül a népességfogyástól leginkább sújtott Japánban a legalacsonyabb ez a szám (2,3%), illetve Oroszország az egyetlen, ahol szignifikánsan csökkenni kezdett a házasságon kívüli gyermekek születésének az aránya.

Az ENSZ Népesség Alapjának a tanácsadója szerint azért ilyen magas az arány a fejlett országokban, mert ezeken a helyeken működik a közegészségügy, a GYES, a korán kezdődő oktatás és adókedvezményekkel is segítik azokat, akik nem élnek házastársi kapcsolatban, de gyerekük született.

A kutatás azt is kimutatta, hogy nem a magányos szülők miatt ilyen magas ez a szám, hanem együtt élő, de házasságot nem kötő párok miatt, illetve az is közrejátszik ebben, hogy markáns változás érezhető a házassággal, gyerekvállalással és a nők munkavállalásával kapcsolatos vallási és társadalmi normákban. Például mivel a nők a karrierjük miatt egyre később vállalnak gyereket, ezért a házasság is háttérbe szorul.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?