Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A macedón névvita miatt lemondott a görög külügyminiszter

2018.10.17. 15:27

Lemondott külügyminiszteri posztjáról Níkosz Kociász, aki korábban komoly szóváltásba keveredett Pánosz Kamménosz görög védelmi miniszterrel, írja az MTI. A politikus lemondásában központi szerepet játszott az évek óta húzódó névvita Macedónia és Görögország között.

Kociász azzal magyarázza a lemondását, hogy Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök nem támogatta őt kellőképpen Kamménosszal szemben. A két politikus azon veszett össze, hogy a védelmi miniszter elutasítja azt a megállapodást, amelyet Görögország kötött Macedóniával a nyáron.

Évtizedek óta probléma, hogy Görögország északi tartományának és Macedóniának ugyanaz a neve, emiatt a görögök folyamatosan blokkolták Macedónia euroatlanti integrációját. Miután Macedónia megegyezett, hogy a jövőben Észak-Macedónia néven léteznek tovább, immáron elhárult az akadály a NATO-hoz való csatlakozáshoz, amelyet Oroszország igyekszik minden áron megakadályozni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?