Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Lemondott a görög külügyminiszter

2018.10.17. 16:21

Lemondott szerdán Níkosz Kociász görög külügyminiszter, aki élénk szóváltásba keveredett Pánosz Kamménosz görög védelmi miniszterrel a kormányülésen a Görögország és szomszédja, Macedónia közötti névvita rendezéséről kötött egyezménnyel kapcsolatosan - írja az MTI. A helyi sajtó szerint Kociász úgy érzi, hogy Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök nem biztosította őt kellőképpen támogatásáról Kamménosszal szemben. Kociász és Kamménosz között éles vita alakult ki a keddi minisztertanácsi ülésen a Görögország és Macedónia között ez utóbbi nevének megváltoztatásáról szóló megállapodás miatt.

Níkosz Kociász azért kezdte bírálni Kamménoszt, mert a múlt héten Washingtonban tett látogatása során egy alternatív tervet vázolt fel a görög-macedón névvita rendezéséről szóló megállapodással szemben Wess Mitchellnek, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekben illetékes államtitkárának. Kamménosz szerint a jelenlegi megállapodás helyett Görögországnak inkább a biztonsági együttműködés megerősítéséről szóló megállapodást kellene aláírnia Albániával, Macedóniával és Bulgáriával (továbbá Szerbiával), hogy elejét vegye az orosz befolyásnak a Balkán-félszigeten.

Görög médiumok által idézett kormányzati források szerint Kociász azzal vádolta Kamménoszt, hogy külügyminiszterként lépett fel. Egyes médiumok szerint Kamménosz a külügyi tárca számára elkülönített pénzalapok hűtlen kezelésével is megvádolta Kociászt. A görög miniszterelnöki hivatal közleményében megköszönte Kociász elmúlt évekbeli munkáját, egyúttal tájékoztatott arról: Ciprasz úgy döntött, maga vállalja a külügyi tárcát annak érdekében, hogy "minden erejével hozzájárulhasson" a görög-macedón megállapodás végrehajtásához.

A júniusi megállapodás értelmében Macedónia megváltoztatja nevét Észak-Macedóniára, Görögország pedig a jövőben nem gátolja szomszédja euroatlanti integrációját. A névvita 1991 óta tartott Macedónia és Görögország között, azóta, hogy Macedónia függetlenné vált Jugoszláviától. Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, Athén tartott attól, hogy a macedónok területi követelésekkel állhatnak elő. Az ország ezért a nemzetközi dokumentumokban eddig a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viselte, alkotmányában azonban nem szerepelt utalás Jugoszláviára.