Katasztrófahelyzet van 126 francia településen az árvíz miatt

2018.10.18. 12:21

Természeti katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítottak 126 francia települést az árvíz sújtotta dél-franciaországi Aude megyében, ahol a hét eleji áradásokban 14-en vesztették életüket és 75-en megsérültek.

Az Aude folyó szintje a hétfőre virradó mediterrán eső miatt néhány óra alatt 30 centiméterről 7,5 méterre emelkedett Trebes városában és környékén.

Hasonlóan magas vízszintre 1891 óta nem volt példa a térségben. A folyó szintje másnap helyenként a tíz métert is elérte. A szélsőséges időjárás által leginkább sújtott településeket napokig csak helikopterrel lehetett megközelíteni. 

A kormányintézkedésnek köszönhetően az árvíz sújtotta területeken a kártérítéseket a biztosítók gyorsabban tudják kifizetni - ígérte még hétfőn Édouard Philippe miniszterelnök.  A kormányfő hétfőn a helyszínen járt, és a hétvégén várhatóan Emmanuel Macron államfő is a megyébe látogat.

A Severe Weather egyébként arra figyelmeztet előrejelzésében, hogy csütörtökön-pénteken Spanyolországban lehetnek áradások a nagy mennyiségű eső miatt. 

(MTI)  • Tippek
  • Hírek