Szilvia
5 °C
16 °C

Katasztrófahelyzet van 126 francia településen az árvíz miatt

2018.10.18. 12:21

Természeti katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítottak 126 francia települést az árvíz sújtotta dél-franciaországi Aude megyében, ahol a hét eleji áradásokban 14-en vesztették életüket és 75-en megsérültek.

Az Aude folyó szintje a hétfőre virradó mediterrán eső miatt néhány óra alatt 30 centiméterről 7,5 méterre emelkedett Trebes városában és környékén.

Hasonlóan magas vízszintre 1891 óta nem volt példa a térségben. A folyó szintje másnap helyenként a tíz métert is elérte. A szélsőséges időjárás által leginkább sújtott településeket napokig csak helikopterrel lehetett megközelíteni. 

A kormányintézkedésnek köszönhetően az árvíz sújtotta területeken a kártérítéseket a biztosítók gyorsabban tudják kifizetni - ígérte még hétfőn Édouard Philippe miniszterelnök.  A kormányfő hétfőn a helyszínen járt, és a hétvégén várhatóan Emmanuel Macron államfő is a megyébe látogat.

A Severe Weather egyébként arra figyelmeztet előrejelzésében, hogy csütörtökön-pénteken Spanyolországban lehetnek áradások a nagy mennyiségű eső miatt. 

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?