Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Nem lesz népszavazás a fehér Ausztráliáról

2018.10.18. 09:20

Az ausztrál szenátus csütörtökön elutasította Fraser Anning queenslandi szenátor népszavazási kezdeményezését, amely arról akarta kikérni az ausztrálok véleményét, hogy a kormány visszatérjen-e a fehér Ausztrália-politikához, írja az MTI. 

Ezt a politikát, amelynek lényege, hogy kizárólag európai gyökerű bevándorlókat engedtek letelepedni az ország területén, az 1850-es évektől 1973-ig alkalmazták. A queenslandi szenátor azzal érvelt, hogy a népszavazással az ausztrálok beleszólást kapnának abba, hogy ki léphet be az országba. 

Mathias Cormann szenátusi elnök elítélte a rasszista politikához való visszatérést  "Ausztrália immár évtizedek óta fogad be embereket a világ minden tájáról. Ez gazdagabb, jobb és erősebb országgá tette Ausztráliát" - mondta. 

Anning kezdeményezését megelőzően a szenátorok egy szavazáson támogatásukról biztosították a bevándorlásellenes Egy Nemzet Párt javaslatát a fehérek elleni rasszizmus elítélésére. A lépés után számos bírálat érte az ausztrál kormányt, és Scott Morrison miniszterelnök magyarázkodni kényszerült.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?