Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Nem lesz népszavazás a fehér Ausztráliáról

2018.10.18. 09:20

Az ausztrál szenátus csütörtökön elutasította Fraser Anning queenslandi szenátor népszavazási kezdeményezését, amely arról akarta kikérni az ausztrálok véleményét, hogy a kormány visszatérjen-e a fehér Ausztrália-politikához, írja az MTI. 

Ezt a politikát, amelynek lényege, hogy kizárólag európai gyökerű bevándorlókat engedtek letelepedni az ország területén, az 1850-es évektől 1973-ig alkalmazták. A queenslandi szenátor azzal érvelt, hogy a népszavazással az ausztrálok beleszólást kapnának abba, hogy ki léphet be az országba. 

Mathias Cormann szenátusi elnök elítélte a rasszista politikához való visszatérést  "Ausztrália immár évtizedek óta fogad be embereket a világ minden tájáról. Ez gazdagabb, jobb és erősebb országgá tette Ausztráliát" - mondta. 

Anning kezdeményezését megelőzően a szenátorok egy szavazáson támogatásukról biztosították a bevándorlásellenes Egy Nemzet Párt javaslatát a fehérek elleni rasszizmus elítélésére. A lépés után számos bírálat érte az ausztrál kormányt, és Scott Morrison miniszterelnök magyarázkodni kényszerült.