Szilvia
5 °C
16 °C

A szaúdi ügynökök egy erdőben rejthették el a szaúdi ellenzéki újságíró testrészeit

K  AP20181018028
2018.10.19. 16:44 Módosítva: 2018-10-19 16:45:50

Az isztambuli főügyészség pénteken tanúként hallgatta ki a szaúdi főkonzulátus 15 dolgozóját, miután nyomozás folyik a külképviseleten október 2-án eltűnt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyében. Az MTI az NTV török hírtelevízióra hivatkozva azt írta, hogy állítólag ezeket a dolgozókat a főkonzulátus október 2-án, tehát Hasogdzsi állítólagos meggyilkolása napján, kényszerszabadságra küldte.

A kihallgatottak között van a külképviselet sofőrje, műszaki karbantartója, könyvelője és ügyfélszolgálati munkatársa is. A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni.

Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, valamint neve elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a főkonzulátuson brutális módszerekkel meggyilkolták. Szaúd-Arábia ezt egyelőre nem ismerte be.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken Tiranában - anélkül, hogy  részleteket ismertetett volna  - leszögezte, hogy a török hatóságoknak a vizsgálatból kifolyólag már rendelkezésükre állnak bizonyítékok.

Cavusoglu mindazonáltal már kedden jelezte, hogy az ügyészség kihallgatásra beidézhet egyeseket a szaúdi főkonzulátusról. A török külügyminiszter akkori szavaiból nem volt egyértelmű, hogy a török alkalmazottakra vagy a szaúdi diplomatákra gondol. Cavusoglu ugyanakkor hangsúlyozta: ha bármelyik szaúdi diplomata haza akar térni országába, megteheti, a török hatóságok nem korlátozzák. A szaúdi főkonzul még kedden délután egy menetrend szerinti járattal elhagyta Isztambult, és hazarepült Rijádba.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szintén kedden az ügyben érintett szaúd-arábiai diplomaták mentességének felfüggesztését követelte. "A nemzetközi jog szerint az államilag végrehajtott emberrablás és a gyilkosság is nagyon súlyos bűntény, és nem lenne szabad a diplomáciai mentességet használni a történtek és a felelősök felderítését célzó nyomozás akadályozására" - írta közleményében a főbiztos.

Egy erdőben áshatták el a feldarabolt újságírót

Az AP hírügynökségnek török hatósági informátorok elárulták, hogy a nyomozás két, a szaúdi főkonzulátust elhagyó autó útját rekonstruálta; gyanú szerint egyikükben utazhattak Hasogdzsi testrészei, melyektől később megszabadultak. Az egyik autó az Isztambulhoz közeli, a Belgrádi Erdő felé tartott, a másik a Bposzporusz ázsiai oldalon található Jalova elővárosba ment. Az nem világos, hogy a rendőrség már átvizsgálta-e ezeket a területeket.

Megégette magát a trónörökös

A Reuters értesülései szerint Mohamed bin Szalmán trónörökös kezdetben azzal kalkulált, hogy a botrány felett pár nap alatt napirendre tér a világ, azonban csúnyán elkalkulálta magát, mivel már szövetségeseire is komoly nyomás nehezedik, hogy a cinikus és brutális leszámolás ne maradjon következmények nélkül. A nyomás hatására ma már nem csak az üzleti élet olyan vezető szereplői bojkottálják Szaúd-Arábiát, mint Christine Lagarde IMF-igazgató, vagy Jamie Dimon, a JP Morgan vezetője; csütörtökön Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter (holland és francia kollégáival együtt) vagy a brit kereskedelmi miniszter is jelezték annak lehetőségét, hogy lemondják tervezet látogatásukat.

A Hasogdzsi-gyilkosság az elmúlt évek alatt kiépített de facto egyeduralmát is megtépázta, ugyanis apja, Szalmán király saját bizalmasát, Kálid al-Fejszál mekkai kormányzót küldte Törökországba a feszültség enyhítésére. Ez azért is jelzésértékű fejlemény, mivel a 82 éves, betegeskedő uralkodó nem szokott beleszólni a kormányzati ügyekbe. A Reuters emlékeztet arra, hogy Szalmán király idén már nem először korrigálja fia lépéseit: ő volt az, aki például jegelte az Aramco állami olajtársaság privatizációjáról szóló terveket vagy pedig a Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő gesztust. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?