Aliz
6 °C
14 °C

Trump röhögve dicsérte a képviselőt, aki földre vitt egy újságírót

2018.10.19. 09:53

Donald Trump amerikai elnök dicsérte Greg Gianforte montanai republikánus képviselőt, aki tavaly egy birkózós mozdulattal földre vitte a The Guardian című brit napilap újságíróját, Ben Jacobsot.

Trump egy csütörtöki missoulai kampánygyűlésen Montana egyik hihetetlen vezetőjének és a kongresszus egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő alakjának nevezte Gianfortét.

"Egyébként pedig sohase keveredjetek verekedésbe vele. Egy olyan pasas, aki képes földhöz vágni egy másikat, kedvemre való fickó" - tette hozzá az éljenző és nevető tömeg előtt. "Remek férfi, kemény srác" - mondta.

Trump felidézte, hogy éppen Rómában tartózkodott, amikor hallotta Gianforte esetét az újságíróval. "Azt gondoltam magamban: ez szörnyű. El fogja veszíteni a választást. Aztán azt mondtam: álljunk csak meg egy percre. Elég jól ismerem Montanát. Úgy gondolom, hogy még hasznára válhat az ügy. És így is lett" - mondta. 

Az ügy egy nappal egy helyi rendkívüli választás előtt történt. Gianforte a belügyminisztérium élére kinevezett Ryan Zinke helyét szerezte meg a képviselőházban.  A Jacobs elleni támadás ügye bíróság elé került, és a politikust 385 dolláros pénzbírság megfizetésére, 40 óra közmunkára és 20 óra indulatkezelési tanácsadásra kötelezték. Gianforte bocsánatot kért viselkedéséért, és 50 ezer dollárt adományozott a Bizottság az Újságírók Védelméért nevű szervezetnek.

Trump még egyszer visszatért az ügyre kampánybeszédében, amikor felidézte, hogy Joe Biden korábbi alelnök azt mondta neki: kegyetlenül megverné, ha középiskolában lennének. Az elnök azt válaszolta: "gyorsabban a földön lenne, mintha Greg ugrott volna neki".

Az elnök megnyilvánulásával kapcsolatban megszólalt Christiane Amanpour, a CNN egyik legismertebb arca is: "Ez most komoly? Földhöz vágni egy újságírót jó dolog? Elég ebből" - írta twitterén. 

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?