Trump röhögve dicsérte a képviselőt, aki földre vitt egy újságírót

2018.10.19. 09:53

Donald Trump amerikai elnök dicsérte Greg Gianforte montanai republikánus képviselőt, aki tavaly egy birkózós mozdulattal földre vitte a The Guardian című brit napilap újságíróját, Ben Jacobsot.

Trump egy csütörtöki missoulai kampánygyűlésen Montana egyik hihetetlen vezetőjének és a kongresszus egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő alakjának nevezte Gianfortét.

"Egyébként pedig sohase keveredjetek verekedésbe vele. Egy olyan pasas, aki képes földhöz vágni egy másikat, kedvemre való fickó" - tette hozzá az éljenző és nevető tömeg előtt. "Remek férfi, kemény srác" - mondta.

Trump felidézte, hogy éppen Rómában tartózkodott, amikor hallotta Gianforte esetét az újságíróval. "Azt gondoltam magamban: ez szörnyű. El fogja veszíteni a választást. Aztán azt mondtam: álljunk csak meg egy percre. Elég jól ismerem Montanát. Úgy gondolom, hogy még hasznára válhat az ügy. És így is lett" - mondta. 

Az ügy egy nappal egy helyi rendkívüli választás előtt történt. Gianforte a belügyminisztérium élére kinevezett Ryan Zinke helyét szerezte meg a képviselőházban.  A Jacobs elleni támadás ügye bíróság elé került, és a politikust 385 dolláros pénzbírság megfizetésére, 40 óra közmunkára és 20 óra indulatkezelési tanácsadásra kötelezték. Gianforte bocsánatot kért viselkedéséért, és 50 ezer dollárt adományozott a Bizottság az Újságírók Védelméért nevű szervezetnek.

Trump még egyszer visszatért az ügyre kampánybeszédében, amikor felidézte, hogy Joe Biden korábbi alelnök azt mondta neki: kegyetlenül megverné, ha középiskolában lennének. Az elnök azt válaszolta: "gyorsabban a földön lenne, mintha Greg ugrott volna neki".

Az elnök megnyilvánulásával kapcsolatban megszólalt Christiane Amanpour, a CNN egyik legismertebb arca is: "Ez most komoly? Földhöz vágni egy újságírót jó dolog? Elég ebből" - írta twitterén. 

(MTI)  • Hírek
  • Személyi kölcsön