Piroska
3 °C
3 °C

Kiengedik a kémkedéssel gyanúsított orosz férfit Norvégiában

2018.10.19. 13:19

Norvégia szabadon bocsátja azt az orosz állampolgárt, akit szeptemberben vettek őrizetbe kémkedés gyanújával - jelentette be pénteken a norvég titkosszolgálat.

Mihail Boskarevet az oslói repülőtéren fogták el, miután részt vett egy interparlamentáris szemináriumon a norvég parlamentben. Azzal gyanúsították meg, hogy információkat próbált gyűjteni a parlament informatikai rendszeréről.

Tagadta, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna, az oslói orosz nagykövetség Facebook-oldalán pedig korábban azt közölte, hogy a férfit abszurd ürügy alapján vették őrizetbe.

Az 51 éves orosz férfi szabadon engedésével Norvégia elesett attól a lehetőségtől, hogy ezt az ügyet felhasználva kialkudja annak a norvég állampolgárnak, Frode Bergnek a szabadulását, akit 2017 decemberében vettek őrizetbe Moszkvában szintén kémkedés címén. A norvég titkosszolgálat tagadja, hogy bármi összefüggés lenne a két eset között. 

Svájc szerint aktívabbak az oroszok, mint korábban 

Jelentős és egyre kiterjedtebb az orosz kémtevékenység Svájcban - hívta fel a figyelmet Jean-Philippe Gaudin, a svájci hírszerzés vezetője pénteken.

"Nem közölhetek túl sok részletet az oroszok svájci tevékenységéről, de egyértelmű, hogy aktívabbak, mint korábban. Nem mondhatom el, pontosan hány kémük van, de jelentős a számuk" - mondta. 

A svájci hatóságok úgy tudják, hogy két orosz kém megpróbált bejutni egy svájci vegyifegyver-tesztelő létesítménybe, és az ügyészség egy a Nemzetközi Doppingellenes Szervezetet célzó kibertámadás miatt is vizsgálatot indított. Gaudin szerint Svájc azért lehet célpont, mert több nemzetközi szervezet és civil szervezet székhelye itt található. (MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!