Hétszázezer ember tüntetett Londonban a brexit miatt

2018.10.20. 16:02 Módosítva: 2018.10.20. 23:58

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb tüntetését tartják Londonban, ahol az emberek beleszólást követelnek a Brexit-megállapodásba. Az emberek a Park Lane sugárúttól vonulnak a parlamenthez. A Sky News szerint 700 ezer ember vett részt a tüntetésen.

A szervezők (People's Vote - A nép voksa nevű csoport) azt kommunikálták, hogy számításaik szerint 670 ezer résztvevője van a demonstrációnak. Így valószínűleg ez lesz 2003 óta a legnagyobb tüntetése lett az országnak. Akkor közel 1 millió ember tüntetett az iraki háború ellen.

A tüntetésen többen is beszédet mondtak, többek között London polgármestere Sadiq Khan is, aki a menet egyik vezetője. Az eseménnyel azt próbálták elérni, hogy legyen egy második népszavazás is az ügyben, mert egyre több mindenkinek világos, hogy a Brexit nem olyan körülmények között történik meg, ahogyan azt a népszavazást megelőző kampányban ígérték.

A tömegben sok volt a fiatal, Khan ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a tüntetés a jövőről szólt, főleg azoknak a jövőjéről, akik 2016-ban még nem is szavazhattak. A polgármester szerint a korábbi népszavazáson sem voksolt senki arra, hogy elszegényedjen, sem arra, hogy kockára tegye a külföldi EU-országokból érkezett szakemberek tízezreit foglalkoztató állami egészségügyi ellátórendszer (NHS) működőképességét. Szerinte az ügyben a népnek és nem a politikusoknak kellene meghozniuk a végső döntést.

David Lammy, munkáspárti képviselő Twitter-üzenetében azt írta, hogy az embereknek nem szabad azt hinniük, hogy lehetetlen elérni egy újabb népszavazást. Ennek ellenére Theresa May korábban már azt mondta, hogy nincs tervben egy újabb népszavazás a kérdésben.

Sadiq Khan londoni polgármester szerint viszont az utóbbi hetek tárgyalásai után egyértelmű, hogy jelenleg olyan megállapodásokról van szó, amiből az országuk rosszul jönne ki. Erről bővebben ebben a cikkünkben lehet olvasni.

A Guardian beszámolója szerint a rendőrség alábecsülte a tüntetésen résztevőknek a számát, így a menet a tervezettnél sokkal lassabban tudott csak haladni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?  • Tippek
  • Biztosítás