Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Meglepően alacsony a legfrissebb kínai GDP-adat

2018.10.21. 12:09
Mindössze 6,5 százalék lett a harmadik negyedév végére Kína éves gazdasági növekedésének az üteme. A kereskedelmi háború gyors hatása az elemzőket is meglepte.

A kínai GDP a harmadik negyedév végén 6,5 százalék lett. Természetesen ez az érték önmagában sokat nem mond, de eláruljuk: ez egy rossz, vagyis a vártnál kisebb adat. Amikor a kínai GDP vártnál gyengébb alakulásáról írunk, két viszonyítási pont és két megjegyzés azonnal kikívánkozik.

A viszonyítási pontok:

  • Az első negyedév végén még 6,8, a második negyedév végén 6,7 százalékos volt a növekedési szint, vagyis a harmadik negyedév végére az eddigi ütemnél nem csak alacsonyabb lett a GDP, de még a korábbi ütemnél is jobban lassult a GDP.
  • Az elemzők a bejelentés előtt 6,6 százalékos konszenzus-prognózissal rendelkeztek, vagyis az eredmény tényleg nem lehetett szívderítő, ugyanakkor a 6,5 százalékos növekedés éppen az a szint, amit a kínai állam megcélzott.

És akkor a megjegyzések:

  • A kínai állami statisztikák megbízhatósági szintje azért nem verdesi az eget, vagyis, ha már a kínai állami statisztika is ezt mutatja, akkor tényleg lehet lassulás.
  • És persze az örök komment: az egész világon mindenhol irigyelnék azért ezt a növekedési ütemet.

Trump háborúja

A most bejelentett növekedés szint mindenesetre a legalacsonyabb 9 és fél éve, utoljára a 2009. első negyedéves, vagyis a válság mélypontjának tekinthető adat volt ekkora.

Mind a BBC vonatkozó cikke, mind egy nemrégiben Budapesten tartott, és a Fidelity International által szervezett „Kína-nap” előadói azt mondták ki, hogy ez némileg tudatos, hiszen a kínai belpolitika hangsúlyai az elmúlt időszakban elmozdultak a gazdaság hűtésének irányába.

Kína nagy ország – ezért aztán a kihívásai is nagyok, vagyis a kereskedelmi háború mindenképpen ilyen, de a magas adósságszint és a jüan leértékelődése is kezelendő, de legalábbis folyamatosan figyelendő rizikó.

Kicsi a mozgástér

A BBC cikke szerint a két problematika együtt azért veszélyes, mert Kínának kétfrontos háborút kell vívnia, de nincsenek fegyverei, vagyis magas adósságszint mellett nem lehet pénznyomtatással serkenteni a keresletet, és ezáltal a gazdaságot. Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics közgazdásza ennél optimistább, mert szerinte már látszik, hogy a kormányzati programok elkezdenek húzni.

A Fidelity International pedig kifejezetten „bullish” Kínával, egyik vezető Ázsia-szakértőjük, Dale Nicholls úgy véli, hogy a kínai gazdaság nagyon gyorsan alakul át, egyre erősebb a belső fogyasztás és egyre inkább már a magánszektor cégei a gazdasági növekedés motorjai,

De van megtorpanás

Zsiday Viktor befektetési szakember ugyanakkor éppen arra figyelmeztet a blogján, hogy talán az egész hónap legfontosabb híre, hogy visszaesnek a kínai autóeladások, de még az okostelefon-értékesítés is.

Kínában ma évente körülbelül 28 millió új autót adnak el, tízmillióval többet, mint az Egyesült Államokban de valóban, mint azt a South China Morning Post is írta cikkében: 26 éve nem fordult elő az, ami most: egy negyedévben kevesebb autót adtak el Kínában, mint a megelőzőben, de most ez történt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?