Aliz
6 °C
14 °C

Rasszista utas miatt áll a bál a Ryanair körül

2018.10.21. 22:38 Módosítva: 2018-10-21 22:49:49

Az essexi rendőrség a spanyol hatóságokkal együttműködve nyomoz a Ryanair pénteki Barcelona-London járatán történt ügyben. Az esetről videófelvétel is készült, ezen az látszik, hogy egy fehér férfi a mellette ülő fekete nőt származására utaló sértésekkel illeti, miközben azt követeli, hogy a nő üljön el mellőle – írja a Guardian.

A videófelvételen hallatszik, ahogy a férfi a 77 éves jamaikai származású angol nőt "rusnya fekete rohadéknak" nevezi, és azt kiabálja, hogy "ne beszélj hozzám idegen nyelven, hülye, ronda tehén", mikor a nő jamaikai akcentussal szól hozzá angolul.

Az idős nő 53 éves lánya a Huffington Postnak elmondta, anyjával Barcelonából utaztak haza, ahova azért mentek, mert az anyja mostanában nem volt jól, ugyanis még nem tette túl magát a férje halálán. A férfi azt követően kezdte sértegetni, hogy a nő ízületi betegsége miatt csak nagyon lassan tudta őt beengedni az ablak melletti helyére.

A videón hallatszik, ahogy az idős nő lánya azt mondja a férfinak, hogy a nő azért ilyen lassú, mert beteg, mire a férfi azt mondja, "nem érdekel, hogy beteg-e vagy sem, ha azt mondom, hogy húzzon innen, akkor elhúz innen". A férfi ezt követően az egyik légiutas-kísérőnek is megismétli a követelését, majd azt mondja a nőnek: "ha nem ül el innen, akkor majd arrébb lököm".

A személyzet eleinte nem igazán reagált a férfi viselkedésére, először a férfi mögött ülő utas szólt rá, hogy hagyja abba, majd ezt követően az egyik légiutas-kísérő is megkérte, hogy nyugodjon meg. Eközben a körülöttük ülő utasok már azt követelték, hogy szállítsák le a reptéren álló repülőgépről a férfit. A felvételen azt is hallani, ahogy az idős nő lánya megjegyzi, hogy a férfi büdös, és ezért meg kéne mosakodnia, mielőtt arra kéri az utaskísérőket, hogy olyan helyre ültessék őket, ahol az anyja mellett tud ülni.

"Ha én, vagy bárki, akinek fekete a bőre, úgy viselkedett volna, mint ő, akkor abban az esetben egyből rendőrt hívtak volna és kidobták volna a járatról" - mondta a nő lánya. "Anyát nagyon megviselte az eset, és már előtte sem volt túl jól a gyász miatt. Én is elég rosszul érzem most magam. Felháborít, ahogy az esetet kezelték, és hogy nem dobták ki a férfit a gépről azonnal" - mondta, és azt is elmesélte, hogy a személyzet tagadta, hogy hallották volna a rasszista beszólásokat, és azt tanácsolták neki, hogy hétfőn keresse az ügyfélszolgálatot.

East Hull munkáspárti parlamenti képviselője, Karl Turner az Twitteren azt írta, "a férfit le kellett volna szállítani a járatról, és át kellett volna adni a rendőrségnek". Margaret Ferrier, a Skót Nemzeti Párt politikusa szintén elítélte az esetet: "undorító, ami a Ryanair járatán történt. A rasszista férfit ki kellett volna dobni a járatról felszállás előtt. A légiutas-kísérő képtelen volt megfelelően kezelni a helyzetet, viszont gratulálok a fekete pólós utasnak, aki közbelépett: ő hősként viselkedett" - mondta.

A légitársaság vasárnap azt írta, látták a felvételt és jelentették az ügyet az essexi rendőrségen. "Mivel ez innentől egy rendőrségi ügy, nem kívánjuk kommentálni az esetet" - írták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?