Aliz
6 °C
14 °C

20 éve halott, most mégis személyi kell neki

Screenshot 2018-10-22 at 17.56.30.png
2018.10.22. 17:12
Közel húsz éve halottnak nyilvánított, de még élő páciens számára próbálnak személyazonossági igazolványt készíttetni a iaşi-i (jászvásári) Socola Pszichiátriai Intézet illetékesei.

Marilena Caraba, a Socola Pszichiátriai Intézet orvosa arról tájékoztatott hétfőn, hogy a galaci illetőségű, 58 éves férfit 1991-ben családja eltűntnek nyilvánította, majd 1999-ben halotti bizonyítványt állítottak ki a nevére, írja az Agerpres alapján a Transindex. Mind ez idő alatt azonban a férfi az egészségügyi intézmény beutalt betege volt. 

Caraba elmondta, jelenleg az egészségügyi intézmény illetékesei azon dolgoznak, hogy semmisnek nyilváníttassák a páciens halotti bizonyítványát és megállapítsák személyazonosságát. Személyazonossági igazolvány szükséges ugyanis az egészségügyi kártya kiállításához, és az egészségbiztosítási pénztár csak ennek alapján térítheti meg a pszichiátriai intézetnek az ellátási és ápolási költségeket, amelyek havi 4 000 lejt tesznek ki. 

Carmen Mucenica, az intézet egyik kihelyezett részlegének vezetője kifejtette, 2011-ben derült ki, hogy a betegnek nincs érvényes irata. A nyomok egy galaci, halottnak nyilvánított személyhez vezettek, akiről kiderült, hogy ugyanaz a férfi, aki az intézet személyazonossági igazolvány nélküli betege. Ezért a Socola jogászai perbe fogták Galac polgármesteri hivatalát, kérve a halotti bizonyítvány semmissé nyilvánítását. 

Ez a folyamat öt éven át, 2016-ig tartott, de még mindig nincs eredménye - részletezte Mucenica. Az orvosok szerint a szóban forgó páciens nem agresszív, és stabil időszakaiban akár haza is mehetne.

(Borítókép: dgepmb.ro)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?