20 éve halott, most mégis személyi kell neki

Screenshot 2018-10-22 at 17.56.30.png
2018.10.22. 17:12
Közel húsz éve halottnak nyilvánított, de még élő páciens számára próbálnak személyazonossági igazolványt készíttetni a iaşi-i (jászvásári) Socola Pszichiátriai Intézet illetékesei.

Marilena Caraba, a Socola Pszichiátriai Intézet orvosa arról tájékoztatott hétfőn, hogy a galaci illetőségű, 58 éves férfit 1991-ben családja eltűntnek nyilvánította, majd 1999-ben halotti bizonyítványt állítottak ki a nevére, írja az Agerpres alapján a Transindex. Mind ez idő alatt azonban a férfi az egészségügyi intézmény beutalt betege volt. 

Caraba elmondta, jelenleg az egészségügyi intézmény illetékesei azon dolgoznak, hogy semmisnek nyilváníttassák a páciens halotti bizonyítványát és megállapítsák személyazonosságát. Személyazonossági igazolvány szükséges ugyanis az egészségügyi kártya kiállításához, és az egészségbiztosítási pénztár csak ennek alapján térítheti meg a pszichiátriai intézetnek az ellátási és ápolási költségeket, amelyek havi 4 000 lejt tesznek ki. 

Carmen Mucenica, az intézet egyik kihelyezett részlegének vezetője kifejtette, 2011-ben derült ki, hogy a betegnek nincs érvényes irata. A nyomok egy galaci, halottnak nyilvánított személyhez vezettek, akiről kiderült, hogy ugyanaz a férfi, aki az intézet személyazonossági igazolvány nélküli betege. Ezért a Socola jogászai perbe fogták Galac polgármesteri hivatalát, kérve a halotti bizonyítvány semmissé nyilvánítását. 

Ez a folyamat öt éven át, 2016-ig tartott, de még mindig nincs eredménye - részletezte Mucenica. Az orvosok szerint a szóban forgó páciens nem agresszív, és stabil időszakaiban akár haza is mehetne.

(Borítókép: dgepmb.ro)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport