Emberkaraván: Trump elzárja a pénzcsapot

2018.10.22. 19:34
Az Egyesült Államok csökkenti a Hondurasnak, Salvadornak és Guatemalának szánt támogatások mennyiségét - jelentette be Donald Trump amerikai elnök hétfőn egy Twitter-bejegyzésben.

Az MTI jelentése szerint az elnök azzal indokolta döntését, hogy az említett közép-amerikai országok nem tudták megakadályozni állampolgáraikat abban, hogy elhagyják országukat és "illegálisan az Egyesült Államokba menjenek". "Elkezdjük megnyesni vagy jelentősen csökkenteni a hatalmas (...) támogatást, amelyet rendszeresen nyújtunk nekik" - írta Trump.

Az amerikai elnök nehezményezte azt is, hogy szerinte a mexikói rendőrség és hadsereg képtelen volt megállítani az Egyesült Államok déli határa irányába haladó emberkaravánt, amelybe "bűnözők és ismeretlen közel-keletiek" vegyültek.

Trump közölte azt is, hogy riasztotta az amerikai határőrséget és a hadsereget a karaván miatt, miközben a demokratákat okolta azért, hogy nem tudnak változtatni az amerikai bevándorlási törvényeken.

Az elnök a múlt héten kilátásba helyezte, hogy lezárja az Egyesült Államok déli határát, és a határhoz vezényli a katonaságot, ha Mexikó nem állítja meg a guatemalai, hondurasi és salvadori migránsokat.

Az észak-hondurasi San Pedro Sula városból több mint egy hete elindult, mintegy 3000 emberből álló csoport egy része pénteken behatolt mexikói területére.

Mexikó később megnyitotta Guatemalával közös határát a migránskaravánban lévő nők és gyerekek előtt, és lehetőséget biztosított az országba történő legális belépésre. Vasárnapra virradóra tovább vonult az észak-amerikai ország területén az ENSZ-főtitkárának helyettes szóvivője szerint immár több mint 7000 fősre duzzadt menet.

A világszervezet menekültügyi ügynökségének becsléseit ismertetve Farhán Hak közölte: "a karavánban 7233 ember van, a többségnek szándékában áll folytatni a menetelést északi irányba". Az ENSZ-szóvivő hangsúlyozta annak szükségét, hogy "tisztelettel és méltósággal bánjanak" a migránsokkal.  • Hírek
  • Bankszámla