Jolán
2 °C
4 °C

Emberkaraván: Trump elzárja a pénzcsapot

2018.10.22. 19:34
Az Egyesült Államok csökkenti a Hondurasnak, Salvadornak és Guatemalának szánt támogatások mennyiségét - jelentette be Donald Trump amerikai elnök hétfőn egy Twitter-bejegyzésben.

Az MTI jelentése szerint az elnök azzal indokolta döntését, hogy az említett közép-amerikai országok nem tudták megakadályozni állampolgáraikat abban, hogy elhagyják országukat és "illegálisan az Egyesült Államokba menjenek". "Elkezdjük megnyesni vagy jelentősen csökkenteni a hatalmas (...) támogatást, amelyet rendszeresen nyújtunk nekik" - írta Trump.

Az amerikai elnök nehezményezte azt is, hogy szerinte a mexikói rendőrség és hadsereg képtelen volt megállítani az Egyesült Államok déli határa irányába haladó emberkaravánt, amelybe "bűnözők és ismeretlen közel-keletiek" vegyültek.

Trump közölte azt is, hogy riasztotta az amerikai határőrséget és a hadsereget a karaván miatt, miközben a demokratákat okolta azért, hogy nem tudnak változtatni az amerikai bevándorlási törvényeken.

Az elnök a múlt héten kilátásba helyezte, hogy lezárja az Egyesült Államok déli határát, és a határhoz vezényli a katonaságot, ha Mexikó nem állítja meg a guatemalai, hondurasi és salvadori migránsokat.

Az észak-hondurasi San Pedro Sula városból több mint egy hete elindult, mintegy 3000 emberből álló csoport egy része pénteken behatolt mexikói területére.

Mexikó később megnyitotta Guatemalával közös határát a migránskaravánban lévő nők és gyerekek előtt, és lehetőséget biztosított az országba történő legális belépésre. Vasárnapra virradóra tovább vonult az észak-amerikai ország területén az ENSZ-főtitkárának helyettes szóvivője szerint immár több mint 7000 fősre duzzadt menet.

A világszervezet menekültügyi ügynökségének becsléseit ismertetve Farhán Hak közölte: "a karavánban 7233 ember van, a többségnek szándékában áll folytatni a menetelést északi irányba". Az ENSZ-szóvivő hangsúlyozta annak szükségét, hogy "tisztelettel és méltósággal bánjanak" a migránsokkal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?