Hasogdzsi-ügy: a törökök szerint meglincselték az újságírót

2018.10.22. 16:17

Semmilyen magyarázatot nem ad a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásával kapcsolatos részletekről a rijádi „forgatókönyv”, inkább csak kérdéseket vet fel – írta hétfőn Yasin Aktay, Recep Tayyip Erdogan török elnök külpolitikai tanácsadója a Yeni Safak török kormánylapban. A legfontosabb ilyen kérdés, hogy mi történt Hasogdzsi holttestével.

Az a viszonylag fiatal, személyvédelemben és közelharcban jártas 15 szaúdi, aki a gyilkosság napján, október 2-án érkezett az isztambul szaúdi főkonzulátusra, hogyan tudott – a rijádi megfogalmazás szerint – „dulakodni” a 60 éves, védtelen Hasogdzsival? – kérdezte Aktay. Ez az „aszimmetrikus verekedés” szerint jobban hasonlít egy ártatlan ember meglincselésére, és csak remélni lehet, hogy nem állnak elő a 15 fős csoport „jogos önvédelmének történetével”.

A második kérdés, hogy miért várt Rijád ennyit a gyilkosság beismerésével, miközben az elmúlt hetekben a szaúdi hatóságok azt állították, hogy Hasogdzsi a főkonzulátusról való távozása után tűnt el. A külképviseletet először az esetet követő 13. napon vizsgálhatta át a török-szaúdi nyomozócsoport, amikor már a takarítók is több alkalommal jártak az épületben.

Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, valamint neve elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a főkonzulátuson brutális módszerekkel meggyilkolták. Szaúd-Arábia ezt korábban tagadta. Szombaton azonban beismerte a gyilkosságot, azt állítva, hogy az újságíró dulakodás – feltehetően egy fojtófogás alkalmazása – következtében vesztette életét.

A szaúdi külügyminiszter, Ádel al-Dzsubeir vasárnap a Fox televízióban arról beszélt, hogy a szaúdi hatóságok előtt még mindig nem ismeretes, hogyan gyilkolták meg Hasogdzsit az isztambuli konzulátuson.

A török kormánylap arról is írt hétfőn, hogy Maher Abdel-Azíz Mutreb, az isztambuli főkonzulátusra október 2-án érkezett 15 fős szaúdi csoport vezetője Hasogdzsi halála után négyszer is hívta mobilon a főkonzul szobájából a trónörökös rijádi irodájának igazgatóját, Bedr el-Asakirt. A lap szerint Abdel-Azíz Mutreb egy amerikai számot is hívott, valószínűleg Mohamed bin Szalmán testvérével, Halid bin Szalmánnal beszélt, aki Washingtonban Szaúd-Arábia amerikai nagyköveteként teljesít szolgálatot.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni. Egy hétfőn megjelenthír szerint egy álruhás, Hasogdzsinak öltözött férfi – a 15 fős különítmény egyik tagja – hagyta el a főkonzulátus épületét az újságíró meggyilkolása után.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?