Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Átadták a világ leghosszabb tengeri hídját

000 1A79MK
2018.10.23. 07:38

Felavatta a Hongkongot, Makaót és Csuhajt összekötő tengeri hidat Hszi Csin-ping kínai elnök kedden. A világ leghosszabb, 55 kilométeres, tengeri hídját egy, a Gyöngy-folyó deltatorkolatában áthaladó, hosszú kígyózó autópályahíd és két mesterséges sziget között egy 6,7 kilométeres víz alatti alagút alkotja. 

A három metropolisz közötti utazási idő így egy órára csökken, ami komoly előrelépés, mert eddig a hongkongi repülőtér és Csuhaj között négy órába telt az út.

A kilenc év alatt elkészült projekt összekapcsolja az ázsiai gazdasági és pénzügyi metropoliszokat a dél-kínai Kuangtung tartomány fejlődő területével, ezzel egy nagy gazdasági régiót hoz létre a Gyöngy-folyó deltájában.

A hidat úgy tervezték, hogy kibírjon akár óránként 200 kilométeres széllökéseket, a Richter-skálán 8-as erősségű földrengést és egy akár 300 ezer tonnás hajóval való ütközést is. 

Viszont nemcsak az építkezés csúszása, a költségek emelkedése, az építés során bekövetkezett halálesetek és a korrupció miatt érték kritikák a projektet. A hétmilliós lakosú volt brit gyarmaton, Hongkongban sokan Peking trójai falovának nevezték a beruházást, mivel tartanak a túl erőteljes integrációtól Kínával. (MTI)

(Borítókép: Anthony Wallace / AFP)