Jenő
-3 °C
6 °C

Új cseh külügyminiszter: Beszélnünk kell a magyar politikai ellenzék elnyomásáról és a médiaszabadságról

2018.10.23. 15:16 Módosítva: 2018-10-23 15:17:25

Az új cseh külügyminiszter, Tomás Petrícek a Respekt nevű liberális cseh politikai hetilapnak adott interjút, amiben kiállt a liberális demokrácia mellett, és kritikus mondatokat fogalmazott meg a magyar jogállamiság helyzetéről, írja az MTI.

Petrícek szerint szükségesek azok a viták, amelyek Magyarország liberális demokráciától való elfordulásáról, a politikai ellenzék elnyomásáról és a médiaszabadságról szólnak.

Azonban ezeket Petrícek szerint érdemesebb lenne az Európai Parlamenti választások és az új Európai Bizottság felállása után lefolytatni.

A lapban beszélt arról is, hogy komoly nézetelrétés van Magyarország kapcsán közte és a cseh kormányfő, Andrej Babis között, ami azért is lényeges, mert a Sargentini-jelentés elfogadása után, a magyar jogállamiság helyzetének megvitatása az európai kormányfőket tömörítő Európai Tanács előtt van. "A tanácskozásra való felhatalmazást a kormány adja, és mi, mint külügyminisztérium részt veszünk ennek az előkészítésében. Beszélni akarok a kormányfővel Magyarországról és, ahogy már elmondtam, nem fogok szemet hunyni az országban zajló folyamatok felett" – jelentette ki.

A külügyminiszter szerint a visegrádi csoportnak (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) most is megvan a maga jelentősége. Tomás Petrícek úgy gondolja, hogy Csehország Közép-Európában a "nyugodt erő" szerepét játszhatná el szomszédai irányában. Arra válaszolva, mire is gondol pontosan, a miniszter kifejtette: "beszélni kell Magyarországgal és Lengyelországgal arról, mi az, ami zavar minket, mi az, ami helytelen. Éppen abból kifolyólag, hogy a visegrádi csoportban közel vagyunk egymáshoz, nyitottak lehetünk, és partnereinkkel a kellemetlen dolgokról is beszélhetünk. Novemberben találkozom a magyar és a lengyel kollégámmal, és a jelzett témákat meg akarom nyitni."

Szijjártó gúnyosan reagált

Szijjártó Péter az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében az új cseh külügyminiszter interjújára:

"Értékeljük a külügyminiszteri munka megkezdésénél tapasztalt lendületet és megfelelni vágyást." 

Hozzátette: örömmel várják a novemberi találkozót, akkor mindent megbeszélhetnek, hiszen "eddig nem volt jellemző a magyar-cseh kapcsolatokra az üzengetés, reméljük ezután sem lesz az".

Szijjártó leszögezte, hogy a visegrádi négyek együttműködése továbbra is a magyar külpolitika fókuszában marad, és a kritikus külügyminiszter helyett inkább a miniszterelnök mondatait tartja irányadónak. "Nagyra becsüljük Babis miniszterelnök Magyarország melletti kiállását" – mondta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?