Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Undorító incidensnek nevezte az újságíró gyilkosságát a szaúdi herceg

2018.10.24. 20:00 Módosítva: 2018-10-24 20:58:01

A szaúdi trónörökös példás büntetést ígért Dzsamál Hasogdzsi gyilkosainak, írja a BBC. A herceg még tovább ment: "Ez az undorító incidens fájdalmas minden szaúdi számára" - idézi az AFP.

"Mindenkit felelősségre fognak vonni, akinek köze volt Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró Isztambulban elkövetett meggyilkolásához" - nyilatkozta Mohamed bin Szalmán herceg. Ezzel a rijádi kormány igyekszik "bűnöző elemekre" kenni a követségen történt gyilkosságot, noha a gyanú szerint magának a koronahercegnek is köze lehet az ügyhöz.

A rijádi befektetési konferencián elhangzottak voltak az első hivatalos reakciók az újságíró október 2-i meggyilkolása óta. 

"A királyság lépéseket tett annak érdekében, hogy feltárja az igazságot és megbüntesse azokat, akik elmulasztották kötelezettségeiket, illetve azokat, akiknek "közvetlen közük" volt a gyilkossághoz, "bárkik is legyenek azok" - idézte a szaúdi kormány nyilatkozatát az MTI.

Az SPA szaúdi állami hírügynökség beszámolt arról is, hogy Szalmán bin Abdel-Azíz király fogadta rijádi palotájában a meggyilkolt újságíró több családtagját, köztük a fiát, Szalah bin Dzsamal Hasogdzsit. A találkozón jelen volt Mohamed bin Szalmán koronaherceg is. A BBC szerint ezek a PR-lépések azonban csak tovább fokozták a feszültséget.

Az Egyesült Államok  szankciókat léptetett érvénybe  az arab ország ellen.  Erdogan török elnök korábban még azt mondta, hogy az újságíró halála előre eltervezett politikai gyilkosság volt. A rijádi konferencián azonban már óvatosabban fogalmazott. 

Brutális gyilkosság

A szaúdi abszolút monarchiát keményen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy beszerezze az esküvőjéhez szükséges dokumentumokat. Szaúd-Arábia eleinte állította, hogy az újságíró szabadon távozott. Később beismerték, hogy Hasogdzsi meghalt a főkonzulátus épületében. A szaúdi magyarázat szerint az újságíró dulakodás közben vesztette életét. Mivel az újságíró okosórájával rögzítette a történteket, kiszivárgott, hogy a szaúdiak brutális módszerekkel meggyilkolták.

Az NTV török hírtelevízió szerint a szaúdi hatóságok szerdán végül engedélyezték a rendőröknek az isztambuli szaúdi főkonzul rezidenciájának kertjében a kút átvizsgálását. Ezt korábban arra hivatkozva utasították vissza, hogy a 25 méter mély kútban feltételezhetően metán gáz található, és a nekik átadott listán nem szerepelt a feladatra kijelölt tűzoltók neve.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?