Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

NATO-főtitkár: Az oroszok folyamatosan megszegik a nukleáris megállapodást

2018.10.24. 11:05

Az Egyesült Államok teljes mértékben eleget tesz a szárazföldi állomásoztatású közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök (INF) felszámolásáról szóló egyezményben foglaltaknak - jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben szerdán. Jens Stoltenberg azonban hozzátette, 

de az INF nem lehet hatékony, ha Oroszország folyamatosan megsérti azt

A NATO-főtitkár a csütörtökön Norvégiában kezdődő hadgyakorlatról szóló sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva elmondta, minden az euroatlanti szövetség minden tagországa egyetért abban, hogy az Egyesült Államok az egyezménnyel teljes összhangban cselekszik, problémát az orosz viselkedés jelent.

A NATO főtitkára azt mondta, noha Oroszország bizonyítottan megszegi az INF-szerződésben rögzített kötelezettségeit, nem számít arra, hogy az európai szövetségesek több nukleáris fegyvert telepítenének válaszlépésként az orosz fenyegetettségre.

Ahogy arról a New York Times értesülései alapján írtunk, John Bolton, az amerikai elnök katonai ügyekben meglehetősen agresszív nemzetbiztonsági tanácsadója moszkvai látogatásán felmondhatja az egyezményt, hogy növelje az USA mozgásterét  - nem is elsősorban Oroszországgal, hanem Kínával szemben.