Aliz
6 °C
14 °C

Putyin: Moszkva kénytelen lesz célba venni az amerikai rakétákat befogadó európai országokat

2018.10.24. 20:58

Oroszország kénytelen lesz célba venni azokat az európai országokat, amelyek amerikai közepes és rövid hatótávolságú rakétákat fogadnak majd be azután, hogy az Egyesült Államok felmondja ennek a fegyverkategóriának a megsemmisítéséről megkötött, úgynevezett INF-egyezményt – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda este az olasz vendégével, Giuseppe Conte olasz kormányfővel közös moszkvai sajtóértekezletén.

Putyin kilátásba helyezte, hogy Oroszország szimmetrikusan fog válaszolni azokra a lépésekre, amelyeket az Egyesült Államok fog megtenni a szárazföldi telepítésű, közepes és rövid hatótávolságú rakéták megsemmisítéséről megkötött (INF) szerződés felmondása után.

Ha az Egyesült Államok kivonul az INF-megállapodásból, a legfőbb kérdés az lesz, hogy mit tesz majd az újonnan hozzáférhető rakétákkal. Ha Európába szállítják őket, akkor a válaszunknak természetesen tükröznie kell majd ezt. [...] És azoknak az európai országoknak, amelyek ebbe beleegyeznek [...] meg kell érteniük, hogy saját érdekeiket egy lehetséges rakétacsapás fenyegetése mögé helyezik.

Putyin szerint Oroszország képes lesz gyorsan reagálni. Mint mondta, reméli, hogy november 11-én módja lesz majd a témát megvitatni Donald Trump amerikai elnökkel. Az Egyesült Államok semmivel sem bizonyította, hogy Moszkva megsértette volna az INF-egyezményt, ugyanakkor azt állította, hogy Washington megtette ezt.

Putyin szerint Moszkva nem lepődött meg a szerződés felmondásának bejelentésén, mert az amerikai kongresszus által elfogadott költségvetés finanszírozza a közepes és rövid hatótávolságú rakéták fejlesztését.

Róma feloldaná az oroszok elleni szankciókat

Putyin arról is beszélt, hogy Moszkva és Róma tanulmányozzák annak a lehetőségét, hogy miként lehetne Olaszországot csatlakoztatni a Török Áramlat földgázvezetékhez, valamint hogy az orosz gázt Európába déli útvonalon elvezető csővezetékeket építsenek ki.

Egy kérdésre válaszolva Putyin kijelentette: nincs érvényben politikai jellegű korlátozás azzal kapcsolatban, hogy az orosz Nemzeti Jóléti Alap olasz állampapírokat vásároljon. Hozzátette ugyanakkor, hogy ilyen befektetésről nem esett szó a Contéval folytatott tárgyalásain. Az olasz miniszterelnök megerősítette, hogy nem kért Putyintól ilyen eszközvásárlást; szerinte egy központ bank szuverén alapja akkor hoz ilyen döntést, ha abban jó üzletet lát. 

Conte szerint mielőbb véget kellene vetni az Oroszország ellen a Krím elcsatolása és az Ukrajnában való beavatkozása miatt bevezetett uniós gazdasági szankcióknak. Arra a kérdésre, hogy a Conte-kormány kész lenne-e megvétózni a büntetőintézkedések hatályának meghosszabbítását, Conte azt mondta, hogy Róma szeretné meggyőzni a többi európai kormányt arról, hogy előrelépés csakis a párbeszéden keresztül lehetséges.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?