Aliz
6 °C
14 °C

A szaúdi főügyész szerint is előre kitervelték Hasogdzsi meggyilkolását

2018.10.25. 13:07

Előre kitervelt bűncselekmény volt a szaúdi főügyész szerint Dzsamál Hasogdzsi újságíró meggyilkolása Isztambulban - jelentette be csütörtökön a szaúdi állami televízió.

A hivatalos rijádi közlemény szerint az ügyészek gyanúsítottakat hallgatnak ki a török-szaúdi nyomozócsoport által összegyűjtött információk alapján.

A szaúdi vezetést élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután felkereste hazája isztambuli főkonzulátusát.

Rijád egy ideig tagadta, majd elismerte, hogy az újságírót meggyilkolták a konzulátus épületében. Az Egyesült Államok a napokban hozta meg első szankcióját Szaúd-Arábia ellen.

Közben a Reuters úgy értesült, hogy Gina Haspel, a CIA igazgatója meghallgatta a szaúdi újságíró meggyilkolásáról készült hangfelvételt. 

Fegyverembargót vezetnének be

Fegyverembargó bevezetését javasolja Szaúd-Arábiával szemben csütörtökön elfogadott állásfoglalásában az Európai Parlament, amely szerint független, nemzetközi vizsgálatra, illetve egységes uniós fellépésre van szükség Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásának ügyében.

A strasbourgi plenáris ülésen nagy többséggel, 325:1 arányban jóváhagyott dokumentumban a lehető leghatározottabban elítélték Hasogdzsi megkínzását és megölését, továbbá pártatlan, nemzetközi vizsgálatot követeltek a történtek pontos felderítésére.

A képviselők szerint az Európai Uniónak le kell állítania a Szaúd-Arábiának szánt fegyvereladásokat, a tagállamoknak pedig készen kell állniuk célzott szankciók, például vízumtilalom és vagyonbefagyasztás bevezetésére.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?