Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

A hidegháború óta a legnagyobb NATO-hadgyakorlat kezdődött Norvégiában

2018.10.25. 13:16

Megkezdődött csütörtökön Norvégiában a NATO történetének egyik legnagyobb hadgyakorlata, amelyben a forgatókönyv szerint egy kitalált agresszor támadásával szemben védik meg az észak-európai országot, írja az MTI.

A Trident Juncture 2018 elnevezésű gyakorlaton a 29 szövetséges ország mellett a nem NATO-tag Svédország és Finnország is részt vesz. Helyszíne Norvégia keleti és középső része, az Atlanti-óceán északi vizei, valamint a Balti-tenger, továbbá igénybe veszik a finn és a svéd légteret is.

A műveleteket 50 ezer ember hajtja végre, kiegészülve mintegy 65 hadihajóval, 150 repülőgéppel és 10 ezer egyéb járművel. Bevetik a többi közt a Harry S. Truman Nimitz-osztályú repülőgéphordozót is.

Ez a NATO legnagyobb, békeidőben végrehajtott hadgyakorlata.

A NATO a hadgyakorlatról értesítette a Norvégiával szomszédos Oroszországot és orosz megfigyelőket is hívott a hadgyakorlatra. Moszkva azonban tiltakozott a művelet ellen.

Az orosz védelmi miniszter figyelmeztetett, lehet, hogy országa kénytelen lesz reagálni a nyugati határán megerősödött NATO-tevékenységre.

Moszkva szeptemberben Oroszország keleti részén maga is tartott hadgyakorlatot, a Vosztok elnevezésű műveletben orosz biztonsági források szerint 300 ezer ember vett részt, nyugati diplomaták ezt a számot azonban túlzónak tartják.