Trump civilizáltabb hangnemet akar a politikai életben

000 1AA40F
2018.10.25. 08:30 Módosítva: 2018.10.25. 08:33

Civilizáltabb hangnemet szeretne az amerikai politikai életben Donald Trump, miután több demokrata párti politikus címére és a CNN hírtelevízió szerkesztőségébe is küldtek robbanószerkezetet, vagy fehér port. Trump egy wisconsini nagygyűlésen elítélte a történteket és ígéretet tett az elkövetők mihamarabbi kézre kerítésére. Azt mondta, a politikai arénában szereplőknek fel kell hagyniuk politikai ellenfeleik becsmérlésével, írja az MTI.

Trump szerint senkinek nem szabad a politikai ellenfeleit gazemberekhez hasonlítania, ami pedig gyakran megtörténik. Az amerikai elnök kifejezte azt is, hogy a politikai erőszak, vagy az ezzel való fenyegetődzés az amerikai demokrácia elleni támadás.

Egyetlen nemzet sem lehet sikeres, ha eltűri az erőszakot vagy az erőszakkal történő fenyegetődzést, mint a politikai megfélemlítés eszközét.

Az ilyen magatartást erőteljesen vissza kell utasítani és határozottan el kell járni vele szemben. Szorgalmazta azt is, hogy a politikai élet szereplői hagyjanak fel egymás morális lejáratásával.

Trump a sajtónak ezt üzente:

A médiának szintén megvan a maga felelőssége abban, hogy megteremtse a civilizált hangnemet és abbahagyja a végtelen ellenségeskedést, az állandó negatív, gyakran hamis alapokon nyugvó támadásokat és ilyen történetek tálalását.

"Azt akarjuk, hogy mindenki békességben és harmóniában éljen együtt, erre képesek is vagyunk és ez meg is fog történni" - folytatta. 

Szerda délután Hillary Clinton - Trump demokrata párti vetélytársa a 2016-os elnökválasztáson - a megosztottsággal terhes politikai légkört okolta a robbanószerkezetek elhelyezéséért. Jeff Zucker, a CNN hírtelevízió elnöke kifejezetten Donald Trumpot és a Fehér Ház szóvivőjét, Sarah Huckabee Sanderst tette felelőssé a történtekért, mert szerinte "nincsenek tisztában azzal, hogy a szavak számítanak".

Szerdán robbanószerkezetet, vagy fehér port tartalmazó csomagokat küldtek a Clinton-házaspár, Barack Obama volt elnök és további három demokrata párti politikus - Debbie Wasserman Schultz floridai, Maxine Waters kaliforniai képviselők, valamint Eric Holder, az Obama-kormányzat volt igazságügyi minisztere címére. 

Gyanús csomagot küldtek a CNN hírtelevízió New York-i szerkesztőségének épületébe is, amelyet rövid időre kiürítettek.  A CNN szerint azt a csomagot John Brennannak, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatójának, a hírtelevízió rendszeres kommentátorának szánták.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerdán este megerősítette, hogy a robbanószerkezetek hasonlatosak egymáshoz, valószínűleg egy helyről származnak. Az FBI azt is közölte: a kezdetleges szerkezetek egyike sem robbant volna fel, és a CNN szerkesztőségébe küldött fehér por is ártalmatlan volt.

A héten először Soros Györgynek a New York államban lévő Katonah településen lévő villája postaládájában helyeztek el robbanószerkezetet, amelyet az egyik alkalmazott talált meg. Soros György fia, Alexander Soros a New York Timesban azt írta: mindez az amerikai demokráciát fenyegeti, és nem választható el a Soros György ellen indított politikai kampánytól. Ennek kapcsán Alexander Soros utalt Orbán Viktorra is, aki Magyarországon plakátoltatta ki apja arcképét az utcákra.

(Borítókép: Donald Trump a wisconsini nagygyűlésen - fotó: Saul Loeb / AFP)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM