Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

El akarták lopni a Magna Cartát a Salisbury katedrálisból

2018.10.26. 14:22

Letartóztattak egy embert, aki megpróbálta ellopni a Magna Carta egyik eredeti példányát a Salisbury katedrálisból - számolt be a BBC.

A tolvaj csütörtök délután öt óra körül lyukakat fúrt az értékes történelmi dokumentumot védő üvegfalú dobozra, és ettől beindult a riasztó. A 45 éves férfit letartóztatták, kiderült, hogy még fegyver is volt nála. Magna Cartában nem esett kár, és senki nem sérült meg az eset során. 

A Magna Carta Libertatumra (Nagy szabadságlevél) a történelemórákról emlékezhetünk, az 1215. június 15-én Földnélküli János angol király által aláírt, a rendi jogokat biztosító szabadságlevél, az angol alkotmányfejlődés egyik legfontosabb állomása. Nagy-Britannia történelmének legnagyobb hatású írásos dokumentumának számít napjainkig. 

Összesen négy eredeti példány létezik belőle, az egyiket a Salisbury katedrális káptalani gyűléstermében állították ki 2015-ben. Ez van a négy közül a legjobb állapotban. Szerencsére teljes épségében megúszta a bűncselekményt. A hatóságok szerint amilyen hamar csak lehet, újra látható lesz a kiállítóhelyen a katedrálisban.