Jolán
2 °C
4 °C

El akarták lopni a Magna Cartát a Salisbury katedrálisból

2018.10.26. 14:22

Letartóztattak egy embert, aki megpróbálta ellopni a Magna Carta egyik eredeti példányát a Salisbury katedrálisból - számolt be a BBC.

A tolvaj csütörtök délután öt óra körül lyukakat fúrt az értékes történelmi dokumentumot védő üvegfalú dobozra, és ettől beindult a riasztó. A 45 éves férfit letartóztatták, kiderült, hogy még fegyver is volt nála. Magna Cartában nem esett kár, és senki nem sérült meg az eset során. 

A Magna Carta Libertatumra (Nagy szabadságlevél) a történelemórákról emlékezhetünk, az 1215. június 15-én Földnélküli János angol király által aláírt, a rendi jogokat biztosító szabadságlevél, az angol alkotmányfejlődés egyik legfontosabb állomása. Nagy-Britannia történelmének legnagyobb hatású írásos dokumentumának számít napjainkig. 

Összesen négy eredeti példány létezik belőle, az egyiket a Salisbury katedrális káptalani gyűléstermében állították ki 2015-ben. Ez van a négy közül a legjobb állapotban. Szerencsére teljes épségében megúszta a bűncselekményt. A hatóságok szerint amilyen hamar csak lehet, újra látható lesz a kiállítóhelyen a katedrálisban. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?