Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Franciaország befogad dzsihadisták markából szabadult száz jazidi nőt

2018.10.26. 04:53

Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön ígéretet tett Nadia Muradnak, az idei év Nobel-békedíjasának, hogy országa az Iszlám Állam terrorszervezet markából szabadult száz jazidi nőt fogad be, írja az MTI.

A francia államfő egyben meghívta Párizsba Nadia Muradot, aki maga is egyike volt annak a több ezer jazidi asszonynak és lánynak, akiket 2014-ben elraboltak és rabszolgaságba kényszerítettek a dzsihadisták.

Az Elysée-palota közlése szerint az Iszlám Állam atrocitásainak áldozatul esett jazidi nőket a jövő év végéig telepítenék át az iraki Kurdisztánban lévő táborokból Franciaországba.

Macron egyben bejelentette, hogy védnöke szeretne lenni annak az alapnak, amelyet Murad hozott létre szülőhelyének, Szindzsár térségének újjáépítésére, miután az Iszlám Állam fegyveresei 2014-ben lerohanták a régiót lemészárolva a féfiakat és fiúkat, a nőket és lányokat pedig rabszolgasorsra juttatva.

Több ezer jazidi nő és gyermek máig eltűntként van nyilvántartva, illetve a szélsőségesek fogságában sínylődik dacára annak, hogy a dzsihadisták elvesztették korábban birtokolt területeik túlnyomó részét Szíriában és Irakban. A terroristákat Szindzsárból kiűző kurd és iraki csapatok számos tömegsírra bukkantak a térségében.

A párizsi székhelyű Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (FIDH) csütörtökön ismertetett jelentése kiemelte: külföldi fegyveresek - főként európaiak - vezető szerepet játszottak a jazidi kisebbség ellen elkövetett atrocitásokban, szervezett megerőszakolásokban és rabszolga-kereskedelemben. A szervezet szerint e tettek kimerítik a népirtás és az emberiesség elleni bűncselekmények fogalmát, és az FIDH szorgalmazza, hogy a szélsőséges csoport tagjait háborús bűnösként állítsák bíróság elé.