Jolán
2 °C
4 °C

Iráni származású menekült szított zavargást a boszniai-horvát határon

2018.10.26. 15:38 Módosítva: 2018-10-26 15:53:09

Egy iráni származású, Horvátországban menekültstátusszal rendelkező férfi volt a felbujtója a boszniai-horvát határon történt zavargásoknak, amikben két napja több mint száz migráns csapott össze a boszniai rendőrséggel, és amikben többen megsérültek, köztük nők is - közölte Zoran Galic, a boszniai határőrség igazgatója alapján az MTI.  

Az iráni férfit a boszniai hatóságok letartóztatták, és azzal gyanúsítják, hogy arra bujtatta a migránsokat, törjenek át erőszakkal a határon, egy hónapra vizsgálati fogságba helyezték.

Galic szerint ez a személy Velika Kladusan és Bihacon is járt, hogy rábeszélje a migránsokat a zavargásokra.  A horvát határőrség elöljárója szerint ismerik a férfit, Horvátországban vastag dossziéja van, és már többször előállították embercsempészet miatt.

"Az, ami a maljevaci határátkelőn történt, nem véletlen. Szerb és a boszniai migránsközpontokból indított összehangolt akcióról van szó. A migránsok között olyan hamis híresztelések kaptak szárnyra, hogy Horvátország beengedi az illegális bevándorlókat az országba, és onnét tovább engedi őket Nyugat-Európába" - mondta egy horvát rendőri vezető.

A Klix.ba című boszniai lap szerint közel 150 migráns tartózkodik a maljevaci határátkelőnél, ahol korábban az incidens történt, őket még a nap folyamán a hatóságok buszokkal el akarják szállítani a bihaci befogadóközpontba. 

Az illegális bevándorlók napok óta a szabad ég alatt demonstrálnak, így próbálva nyomást gyakorolni a hatóságokra, hogy engedjék tovább őket. A migránsok között gyerekek is vannak, aki "Nyissátok meg a határokat", "Szükségünk van egy országra", "Európai Unió hol vagy?", valamint "Vessetek véget a háborúnak!" szövegű transzparenseket tartanak a magasba.

Az év eleje óta a rendőrség hivatalos adatai szerint közel 20 ezer illegális bevándorló érkezett Bosznia-Hercegovinába, és 13 ezret tartóztattak fel a hatóságok. Jelenleg 4-5 ezren tartózkodhatnak az országban. Többségükben az ország nyugati részében, a horvát határhoz közeli Bihac környékén zsúfolódtak össze, ahol parkokban és romos épületekben vertek tábort. A boszniai hatóságok szerint a legnagyobb probléma az, hogy a szerb és a montenegrói rendőrök átengedik a migránsokat a határon - írja az MTI. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?