Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Tizenegy halottja van a pittsburghi mészárlásnak

Untitled-1
2018.10.27. 17:02 Módosítva: 2018-10-27 20:59:32

Legalább Tizenegy embert megölt, több másikat pedig megsebesített egy fegyveres az Egyesült Államokban található Pittsburghben, mikor szombaton helyi idő szerint fél 11 körül tüzet nyitott a város egyik zsinagógájában – írja a helyi média.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a támadó legalább tizenegy emberrel végzett, többen pedig megsérültek, de egyelőre azt nem tudni, mennyire súlyosan. A CNN hat sérültről írt, akik közül négy rendőr. Két rendőr sérülése életvészélyes. A sérülteket kórházban kezelik.

A rendőrök helyi idő szerint reggel tízkor értek a helyszínre, de jó darabig nem sikerült hatástalanítaniuk a fegyverest: a támadó azonnal tüzet nyitott rájuk, ekkor sebesült meg a négy rendőr.

A helyi tudósítások szerint a gyanúsított egy fehér, szakállas férfi volt, aki a tűzpárbaj során megsérült, és az épületben végül feladta magát. Az egyik helyi rádióadó forrásai szerint a gyanúsított férfi 46 – más források szerint 48 – éves, és Robert Bowersnek hívják. Bowerst is kórházba szállították.

A férfi archivált Gabje (az alt-right által előszeretettel használt Twitter-klón) alapján elég nyíltan gyűlölte a zsidókat, az utolsó posztjában azt írta, a HIAS (Hebrew Immigrant Aid Society) "szeretne megszállókat az országba hozni, akik megölik a népünket", amit "nem nézhet tétlenül", ezért cselekedni fog. A felhasználói fiókjának leírásában egyébként azt írja, "a zsidók a sátán gyerekei".

A kommandósok már beszéltek is vele, rendőrségi források pedig arról tájékoztatták a helyi médiát, hogy a támadó az épületben azt kiabálta, mielőtt tüzet nyitott, hogy

minden zsidónak meg kell halnia.

A zsinagóga a lövöldözés kezdetekor tele volt emberrel, sokan az épületen belül barikádozták el magukat. Becslések szerint nagyjából 80-90 ember lehetett bent, amikor a támadó elkezdett lövöldözni. A zsinagóga volt elnöke, Michael Eisenberg a Pittsburgh Post Gazette-nek azt mondta, a lövöldözés az épület harmadik emeletén történt, ahol gyerekeknek szoktak foglalkozásokat tartani, ez azonban pont a támadás napján elmaradt.

Így sem tudni, van-e gyermek is az áldozatok között, a zsinagógában épp névadó ünnepség zajlott a támadáskor. Az áldozatokról egyelőre semmi közelebbit nem közöltek a hatóságok, csak egy 61 és egy 70 éves sérültről tettek említést.

Donald Trump amerikai elnök az esetet kommentálva azt nyilatkozta, hogy ha a templomban lettek volna fegyveres őrök, akkor "a lövöldözés egészen máshogy is végződhetett volna." Trump arról is beszélt, hogy érdemes lenne megfontolni a halálbüntetés szigorítását. "Aki ilyesmit tesz, az halálbüntetést érdemel" - mondta.

Tom Wolf pennsylvaniai kormányzó részvétét fejezte ki a tragédia kapcsán, és így tett a város két nagy csapata, a Steelers és a Penguins is. A támadás nyomán megrendülését fejezte ki a Zsidó Világkongresszus (WJC) is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?