Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Migráns- és zsidógyűlölő volt a pittsburghi gyilkos

2018.10.27. 21:11

Nem volt ismeretlen alt-rightos fórumokon az az antiszemita férfi, aki vérfürdőt rendezett szombaton a pittsburghi zsinagógában. Robert Bowers hat sérült mellett 11 embert ölt meg, mielőtt a kommandósok megsebesítették és megadásra kényszerítették.

A 46 éves férfi nem titkolta, hogy zsidókkal szemben "a tettek mezejére" kellene lépni.

Robert Bowers profilképe Gaben
Robert Bowers profilképe Gaben

A szombati mészárlás reggelén ezt írta a Pittsburgh és Philadelphia környékén népszerű Gab médiaplatformon, amelyet az alt-right és a konteóhívek képviselői is előszeretettel használnak:

„A HIAS (a Menekülteket Segítő Zsidó Közösség) betolakodókat hoz az országba, akik öldökölni fognak. Nem nézhetem ölbe tett kézzel, ahogy lemészárolják a népünket.

Most figyeljetek, indulok.

Máshol a Bibliára hivatkozva arról írt, hogy 

A zsidók a sátán gyermekei

A HIAS közleményt adott ki, megdöbbenését fejezve ki a támadás miatt. Az 1881-ben, eredetileg a zsidó kivándorlás megsegítésére létrejött szervezet megerősítette, hogy kiállva a menekültek támogatása mellett és szoros kapcsolatban áll az Egyesült Államok kormányával.

Trump szerint a fegyverviselés biztonságot ad

Az elnök a mészárlásról szóló első hírek után nagyon hamar amellett érvelt, hogy az eset épp azt mutatja, hogy a fegyverviselést nem szabad megnehezíteni – ha lettek volna fegyvereik az áldozatoknak, megvédhették volna magukat, érvelt Donald Trump. Arról nem beszélt, hogy a fegyverviselés révén a gyilkos is könnyedén fegyverhez jutott, egy AR-15 félautomata karabélyhoz.

Az elnöknek ezzel úgy sikerült nyilatkoznia a gyilkosság utáni órákban, hogy az egyik központi kérdésben pont azt vallotta, amit az elkövető – akit azonban, twittere szerint, Trump kivégeztetne.

Igaz, Bowers sem Trump-hívő: szerinte az elnök valójában a globalisták oldalán áll – bár Trump épp az ellenkező imidzsét felépítve nyerte meg az elnökválasztást.

„Trump globalista, nem nacionalista. Nincs addig #MAGA (ez Trump választási szlogenjének rövidítése, Make America Great Again - Tegyük újra naggyá Amerikát), amíg a bipsi fertőzés fennáll” – írta Bowers, aki szavai szerint az elnökválasztáson sem szavazott Trumpra, még a Make America Great Again baseball-sapkához „sem ért hozzá egy ujjal sem.”

Az is kiderült, hogy bár Robert Bowers elégedetlen Trumppal, mégis hisz a Quanon nevű meta-összeesküvés-elméletben, ami az elnök és a háttérhatalom titkos küzdelmének krónikája ( az átlagosnál is zavarosabb jelenségről itt írtunk részletesebben)

Büntetlen középosztálybeli

Bowers regisztrált szavazó volt, de a hírek szerint nem szavazott. Pennsylvaniai adatok alapján büntetlen előéletű. Civil életének további hátteréről egyelőre nincsenek információk.

A gyilkosságról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?