Ödön
1 °C
11 °C

Földrengés Romániában

2018.10.28. 08:04
Brassó közelében volt az epicentrum egy olyan megyében, ahol nem élnek magyarok, mégis a legközelebbi település egy tisztán magyar városka.

Vasárnap hajnalban, nem sokkal fél négy után földrengés rázta meg Romániát. Az 5,7-es, egyes jelentések szerint 5,8-as erősségű földrengés hipocentruma (rengésfészke) Brassótól keltre, Vrancea megyében volt, mintegy 200 kilométeres mélységben. A földmozgást Bukarestben, de még Bulgáriában és Ukrajnában is érezni lehetett. Az esetleges károkról, illetve sérültekről egyelőre nem érkeztek hírek.

Lapértesülések szerint bár az epicentrum ( a hipocentrum feletti felszíni pont) Vrancea megyében volt (ez azon kevés romániai megye egyike, ahol 0,0 százalék a magyarok aránya, vagyis egyáltalán nem élnek magyarok), de mégis az epicentrumhoz legközelebb fekvő városka egy tisztán magyar település volt.  Mégpedig az egyik legkeletibb "magyar" település, amely nem Vrancea megyében, hanem a szomszédos Kovászna megyében található. Komandó (románul Comandău) onnan kapta különös nevét, hogy egykoron a székely határőrség itt védte a határt, és a német Grenzkommando kifejezés magyar településnévvé vált.

Vrancea megye ugyan Románia egyik legkisebb megyéje, de földrengésből bőven kijutott neki. Egész Románia legsúlyosabb földrengése, az 1940-es "vranceai" vagy más forrásokban "bukaresti" földrengésnek is itt volt a központja, akkor 65 ezer ház rongálódott meg, és bár az áldozatok számáról csak becslések vannak, de számuk megközelítette a 600-at.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?