Jenő
-3 °C
6 °C

10 százalékkal esett vissza Hessenben Merkel pártja

000 1AE0CF
2018.10.28. 18:05 Módosítva: 2018-10-28 22:34:52
  • 10 százalékot veszített támogatottságából Angela Merkel CDU-ja a hesseni tartományi választáson.
  • Szintén 10 százalékkal esett vissza a Német Szociáldemokrata Párt (SDP), ami Berlinben Merkel koalíciós társa. Az SPD utoljára 1946-ban ért el ilyen rossz eredményt a tartományban.
  • Bajorország után Hessenben is jelentősen megerősödtek a Zöldek. 
  • A bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) kétszámjegyű eredményt ért el. Az AfD így már mindegyik tartományi parlamentben jelen van.
  • Az eddig kormányzó CDU-Zöldek koalíciónak nincs meg, vagy csak nagyon szűk többsége lehet a tartományi parlamentben.
  • A rossz eredményeket a CDU és az SPD is a berlini nagykoalíción belüli vitáknak tulajdonítja.

A cikk indulásakor az exit poll eredményeket használtuk. Azóta elkezdték feldolgozni az adatokat. A német közvélemény-kutató intézetek a részeredmények alapján közölnek folyamatosan frissülő becsléseket a várható végeredményre.

Nincs meg a többség

Tartományi választásokat tartottak a Németország nyugati részén fekvő, 6,2 millió lakosú Hessenben. Hessen az egyik legfejlettebb és leggazdagabb tartomány. A GDP-je 15 százalékkal áll a német országos átlag felett, itt van a fontos pénzügyi központ, Frankfurt. A választáson 4,4 millióan vehettek részt, 52 százalékuk nő, 35 százalékuk 60 év feletti. A részvétel (67,5 százalék) alacsonyabb volt, mint 2013-ban (73,2 százalék). A tartományi parlamentben most 110 mandátum van, de ez a szám a választási arányoktól függően változhat. 

A részeredmények alapján becsült végeredmény alapján az eddig kormányzó CDU-Zöldek koalíciónak nem lenne meg, vagy csak nagyon szűkös többsége lehet a tartományi parlamentben: épp a mandátumok felét szerezhetik meg. Ha koalíciós társnak bevennék a most jól szereplő liberális pártot (FDP), biztos többséggel folytathatnák a kormányzást.

Az SPD rossz szereplése miatt a másik lehetséges koalíciónak sem lenne meg a többsége: a Zöldek, az SPD és a Baloldal együtt nem szerezte meg a mandátumok felét.  

CDU, SPD: Végre be kell fejezni a vitákat a nagykoalícióban

A CDU főtitkára, a Merkel legfőbb bizalmasának számító Annegret Kamp-Karrenbauer a választási előrejelzéseket úgy értékelte: fájdalmas veszteségeket szenvedett a CDU, de a választók Hessenben egyértelmű felhatalmazást adtak a CDU-Zöld koalíció folytatására.

Azt a célt sikerült elérniük, hogy megakadályozzanak egy SPD-Zöldek-Baloldal koalíciót. Kamp-Karrenbauer szerint a CDU támogatottságvesztésében szerepet játszottak a berlini nagykoalíción belüli viták. Hiába dolgoztak jól, a közvélemény csak a belső vitákat érzékelte. Ezért új munkakultúrára van szükség a kormánykoalícióban, és végre be kell fejezni azokat a vitákat, hogy együtt vagy külön kormányozzanak. 

Andrea Nahles, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke is úgy nyilatkozott, hogy elfogadhatatlan a berlini kormánykoalíció állapota. Szerinte a CDU-nak sürgősen be kell fejeznie a tartalmi és a személyi vitákat. A szociáldemokraták nem akarják, hogy mindez hátrányosan befolyásolja az SPD sorsát. Garanciákat akarnak arra, hogy a berlini nagykoalíció világos és kiszámítható menetrend szerint működik. Nahles azt mondta: ha ezek a változások nem következnek be a kormányzásuk félidejéig, az SPD-nak át kell gondolnia, hogy bent maradjon-e a koalícióban. 

Hiába csinálták jól, közbeszólt az országos politika

Hessen tartományban 2013 óta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) a Zöldekkel koalícióban kormányzott számottevő konfliktusok nélkül, a lakosság többségének megelégedésére. A hesseniek 72 százaléka elégedett pénzügyi helyzetével, a munkanélküliség történelmi mélységben, 4,4 százalékon van.

Hiába működött azonban jól a hesseni tartományi kormány, a választásra hatással voltak  az országos politikában mutatkozó feszültségek. A Merkel negyedik kormánya mögött álló CDU/CSU-SPD közötti nagykoalíció tavasszal alakult meg, de működését belső konfliktusok jellemezték: a bajor CSU menekültügyben adott ultimátumot Merkelnek, majd anémet elhárítás vezetőjének felfelé buktatása okozott vitákat. A kormánypárti politikusok érthető okokból most azt hangsúlyozzák, hogy ez csak egy tartományi választás, a szavazók nem a Németországot kormányzó koalícióról mondanak véleményt. Más elemzők szerint az itteni eredmény igenis hatással lehet Merkel koalíciójának jövőjére.  

Elővehetik Merkelt

A rossz eredmény miatt Merkelt decemberben a CDU tisztújító kongresszusán számon kérheti saját pártja az újabb veszteségekért, akár pártelnöki posztját is megkérdőjelezhetik. Merkel korábban azt mondta: a kancellárságot csak a pártelnökséggel együtt tudja elképzelni. A Frankfurter Allgeimeine Zeitung azt írja: a jelen helyzetben Merkel részéről az lenne a legnagyobb hiba, ha pártja sorozatos veszteségei után is ragaszkodna a pártelnöki funkcióhoz. Ez tovább gyengítené a pártot és belső lázadásokhoz vezetne.

Még többet nyomhat azonban a latban, hogy berlini nagykoalíciós partnerei, a szociáldemokraták újabb tartományban kaptak súlyos pofont. Ez az SPD-n belül is elindíthat olyan folyamatokat, hogy a tagság a berlini nagykoalíciót okolja a párt rossz szerepléséért. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?