Szilvia
5 °C
16 °C

Lehallgatások, gyilkossági vád: itt az utolsó georgiai (grúz) elnökválasztás

2018-10-28T064528Z 1490308811 RC198CF27650 RTRMADP 3 GEORGIA-ELE
2018.10.28. 09:04
Georgiában vasárnap reggel 25 indulóval megkezdődött az elnökválasztás. A kampányt korrupciós ügyek, lehallgatások, kínvallatással és gyilkossággal kapcsolatos vádak dominálták.

Georgiában több mint 3,5 millióan járulhatnak vasárnap az urnákhoz. A 3637 belföldi szavazóhelyiség mellett 39 országban 55 további helyen is leadhatják szavazatukat a georgiai állampolgárok – írja az MTI. A szomszédos Oroszországban azonban nem lehet szavazni, mert a két ország között 2008 óta nincs diplomáciai kapcsolat. Akkor az öt napos háborúban Georgia megpróbálta fegyveres erővel visszaszerezni az ellenőrzését, a Moszkva által támogatott, szeparatista Abházia és Dél-Oszétia fölött, de a kialakult fegyveres konfliktusban Oroszország tankokkal vonult fel és öt nap alatt legyőzte Georgiát.

Jelölt van dögivel

A mostani választáson rekordszámú, 25 jelölt indul az államfői tisztségért. A legesélyesebb két egykori külügyminiszter, a kormánypárt, a Georgiai Álom a Franciaországban született Szalome Zurabisvilit támogatja, míg legfőbb kihívója, Grigol Vasadze, az Egyesült Nemzeti Mozgalom jobbközép párt jelöltje. Rajtuk kívül még David Bakradze, egy korábbi képviselő szólhat bele a választásba, az utolsó felmérések szerint 27, 10, illetve 9 százalék a támogatottságuk, amiről itt olvashatnak.

Kampánytémák

Fontos és az ország jövőjét meghatározó kampánytéma akadt volna bőven. Az elszakadt régiók, a gazdaság, a külpolitika, az unióhoz való közeledés, az oroszokkal történő kibékülés, esetleg a NATO-tagság izgalmas kérdések Georgiában. Hiszen az ország rendkívül fontos geopolitikai helyzetben van, a Fekete-tenger keleti partján Oroszország, Törökország, Örményország és Azerbajdzsán közé ékelve, a szénhidrogénipar számára kulcsfontosságú területen fekszik.

Csakhogy a választási kampányt mégsem ezek a nagy témák, hanem különböző lehallgatási anyagok dominálták.

A kiszivárgott felvételek alapján a különböző pártok korrupciós ügyekkel, tiltott állami támogatásokkal, félrelépésekkel, de még korábbi kínvallatásokkal és egy Badri Patarkatsishvili nevű milliárdos grúz üzletember 2008-as londoni meggyilkolásával is megvádolták egymást. A milliárdos zsidó-grúz üzletember hivatalosan szívelégtelenségben halt meg, de ezt a grúz és a nemzetközi sajtó is kétkedéssel fogadta, egyrészt, mert Patarkatsishvilinek rendkívül kalandos üzleti kapcsolatrendszere volt, másrészt, mert az üzletember maga is tartott attól, hogy a grúz kormány az életére tör.

Most utoljára

A 2017. szeptemberi alkotmánymódosítás értelmében ez lesz az utolsó közvetlen elnökválasztás Georgiában. 2024. január 1-je után ugyanis az államfőválasztás egy 300 küldöttből álló kollégium feladata lesz, a most megválasztott államfő mandátuma hat évre szól.

Miután Miheil Szaakasvili grúz elnök nyíltan Oroszország ellen fordult, az ország nincs könnyű helyzetben. Maga az egykori elnök 2013-ban köszönt le az államfői tisztségről, azóta „hontalanná” vált. Ő rendkívül hevesen ellenezte a kapcsolatépítést Oroszországgal, és az oroszok nem népszerek továbbra sem errefelé, hiszen a grúzok vélekedése elszakították Abháziát és Dél-Oszétiát.

Nauru elismerte

Ezek a területek vitatott státuszúak, kikiáltották a függetlenségüket is, amit azonban csak néhány állam ismert el, például az ENSZ egyik „legkellemetlenebb” mentalitású kis állama, Nauru, amely tudatosan arra használja azt, hogy ENSZ-tagállam, hogy „értékesítse” véleményét. Amikor például 2009-ben elismerte a két szakadár területet, 59 millió dollár támogatást kapott Oroszországtól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?