A tengerbe zuhant egy utasszállító gép Indonéziában

2018-10-29T045121Z 760707771 RC154CD3BC80 RTRMADP 3 INDONESIA-CR
2018.10.29. 05:01 Módosítva: 2018.10.29. 09:59
189 emberrel a fedélzetén hétfőn lezuhant egy belföldi utasszállító Indonéziában. A gépnél vasárnap technikai problémákat észleltek, de a társaság vezetője szerint ezeket orvosolták. Valószínűleg senki sem élte túl a zuhanást.

A tengerbe zuhant hétfőn Indonéziában egy belföldön közlekedő utasszállító repülőgép 189 emberrel a fedélzetén – közölte az indonéz katasztrófavédelem vezetője. A hatóságok tájékoztatása szerint 178 felnőtt, két gyerek és egy csecsemő utazott a személyzet mellett. 

A gép az indonéz fővárosból, Jakartából tartott Banka sziget legnagyobb városába, Pangkal Pingangra. A tervezett út a BBC szerint mindössze egy óra lett volna.

A légitársaság szóvivője elmondta: mindössze 13 perccel a felszállás után elvesztették a kapcsolatot a Boeing 737 MAX 8 típusú géppel, a pilóta nemsokkal a felszállás után engedélyt kért, hogy visszatérhessen a repülőtérre. Az engedélyt megkapta, de utána megszakadt a kapcsolat a légi irányítással. 

A BBC szerint a Boeing 737-800 új modell, mindössze 2016 óta használják, a lezuhant jármű pedig idén augusztusban érkezett a fapados Lion Air légitársasághoz. A Lion Air Indonézia legnagyobb magán-utasszállítótársasága, a Guardian az AFP-re hivatkozva azt írja, hogy biztonsági szempontból az elmúlt években több probléma is volt a céggel. 

A társaság vezérigazgatója azt mondta, hogy vasárnap este technikai problémák merültek fel a géppel, de ezeket megoldották a hétfői felszállás előtt. 

Egy hajó legénysége jelezte, hogy látják a gép egyes roncsait a tengerben. A mentők a helyszínre értek, de egyelőre még nem találták meg a gép roncsait, csak a felszínen úszó kisebb darabokat, és az utasok néhány személyes tárgyát – írta az MTI. A brit közszolgálati média szerint egyelőre nem tisztázott, hogy vannak-e túlélők. 

Az indonéziai katasztrófavédelem vezetője a Twitterre feltett fotókat, amelyeken a gépről származó személyes tárgyak és törmelékek láthatóak. Olyan felvételek is előkerültek, amelyeken útlevelek, személyigazolványok és mobiltelefonok úsznak a víz felszínén. 

A gép lezuhanásának helyszínén a Jáva-tenger 30-40 méter mély, ami nehezíti a repülőgép megtalálását. 

A gép törzse a tenger fenekére süllyedhetett

A Pangkal Pingang repülőtéren az egyik gépen utazó nő rokona azt nyilatkozta: reménykednek még, hogy az utasok életben vannak, viszont a hatóságoktól egyelőre semmilyen információt nem kapnak. 

A gép lezuhanásával kapcsolatban az indonéz hatóságok azt közölték, hogy nem fognak a lehetséges okokról beszélni addig, amíg nem találják meg a feketedobozt. 

Amíg a repülőgép lezuhanásának körülményei nem tisztázódnak, az ausztrál kormány nem tanácsolja az ausztrál állampolgároknak, hogy ezzel a társasággal utazzanak. 

A mentőcsapat vezetője szerint átfésülték a vízfelszínt, de nem találtak túlélőket. Muhammad Syaugi megjegyezte, hogy a mentőegységek találtak néhány testrészt. Syaugi tájékoztatása szerint a mentőcsapatok mintegy 70 kilométerre keletre Jakartától bukkantak rá a repülőgép roncsaira. A búvárok jelenleg a repülőgép törzsét keresik, amely a feltételezések szerint a tengerfenékre süllyedt, mintegy 35 méter mélyre

(Borítókép: A vízen úszó törmelékek az azokat megtaláló hajóról nézve - fotó:  Antara Foto / Reuters)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport