Merkel távozik a pártelnöki posztról, 3 év múlva visszavonul

2018-10-29T101402Z 1783490850 RC1FE532C210 RTRMADP 3 GERMANY-POL
2018.10.29. 10:21 Módosítva: 2018.10.29. 16:19

A hesseni tartományi választás rossz eredményei után Angela Merkel a CDU elnökségének hétfői ülésén bejelentette: a decemberben esedékes pártkongresszuson nem indul újra a CDU elnöki posztjáért.

Jelen esetben csak a pártelnöki posztról van szó. 

Merkel az elnökségi ülésen azt világossá tette, hogy a kancellári megbízatásról nem kíván lemondani.

Így továbbra is ő marad Németország kormányfője, de politikai pozíciói jelentősen meggyengülnek. A kancellár egyúttal azt is bejelentette:

az elkövetkező három  évben még szeretné kitölteni mandátumát, 2021 ősze után azonban visszavonul, már képviselő sem akar lenni a Bundestagban.

A kancellár kizárta azt is, hogy ezután az Európai Unióban akarna bármilyen posztot vállalni. Sajtóértesülések szerint Merkel beszédét a jelenlévők álló tapssal fogadták. 

Az elnökségi ülés utáni sajtótájékoztatón Merkel arról is beszélt, hogy amennyiben előrehozott választásokat kell tartani Németországban, akkor már nem indulna újra a kancellári tisztségért.

Azt állította, hogy már a nyári parlamenti szünet előtt eldöntötte, nem indul újra a pártelnökségért. Hozzátette, hogy semmilyen módon nem akar beleszólni utódja kiválasztásába a párt élén. Szerinte a párt irányításának átadásában sokkal több a lehetőség, mint a veszély, és az a cél, hogy a CDU kormányon maradva tudjon megújulni.

Azt mondta, hogy őt terheli a végső felelősség negyedik kormányának gyenge indulásáért, és változtatásokra van szükség, új fejezetet kell nyitni.

A vasárnapi hesseni tartományi választásokon a Kereszténydemokrata Unió (CDU) 11,3 százalékpontot veszített támogatottságából. Merkel pártja már a tavalyi Bundestag-választáson is rossz eredményt ért el: 8 százalékpontot veszített. Negyedik kormányát egy elvetélt próbálkozás után több hónap alatt sikerült összekovácsolnia.

Az új nagykoalícióban ezután rögtön belső viták törtek ki. A CDU testvérpártjának számító CSU a bajorországi tartományi választásokon komoly veszteségeket szenvedett és elveszítette abszolút többségét. 

A hesseni választás várható rossz eredményei miatt régóta emlegetik, hogy a CDU decemberben esedékes tisztújító kongresszusán a tagság nem erősíti meg posztján Merkelt. Ennek egyik előjele volt, hogy szeptember végén a Bundestag CDU-CSU frakciója nem szavazta meg a kancellár bizalmasának számító, a képviselőcsoportot 13 éve vezető Volker Kaudert.  

A CDU élén 18 éve álló kancellár nem várta meg, hogy a decemberi kongresszuson megbuktassák. Úgy döntött, nem teszi ki magát kínos jeleneteknek, maga áll félre. Merkel ugyanakkor korábban többször utalt arra: csak úgy vállalja a kancellári megbízatást, ha a párt vezetése is az ő kezében van, érzi a párt támogatását.   

A Frankfurter Allgemeine Zeitung azt írja: Merkel utódjául nemrég bejelentkezett a CDU élére a párt korábbi Bundestag-frakcióvezetője. Friedrich Merz 2000-2002 között vezette a CDU képviselőcsoportját. A posztról azért kellett távoznia, mert az akkor még ellenzéki pártban Merkel a CDU elnökeként a frakcióvezetői posztot is magának akarta. Merz 2009-ben vissza is vonult az aktív politizálástól.  

A konzervatív Merz a német sajtó szerint képes lehet arra, hogy visszahódítsa a CDU-hoz azokat a szavazókat, akik az inkább baloldali programot képviselő Merkelben csalódva nagyobb tömegben vándoroltak el a jobboldali-populista Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párthoz. 

 CDU főtitkára, Annegret Kramp-Karrenbauer, valamint a jelenlegi egészségügyi miniszter, Jens Spahn már bejelentette, hogy indulnak a CDU elnöki posztjáért. A múlt héten mások is jelezték, hogy indulnának a CDU elnöki posztjáért: Andreas Ritzenhoff vállalkozó, Matthias Herdegen jogászprofesszor és Jan-Philipp Knoop berlini joghallgató, de ők nem számítanak komolyan vehető jelölteknek. 

(Borítókép:  Hannibal Hanschke / Reuters)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?  • Tippek
  • Bankszámla