Jenő
-3 °C
6 °C

Lemondott az albán belügyminiszter, pedig nem is ő volt drogkereskedő, csak a féltestvére

2018.10.29. 11:15
A hétvégén lemondott Fatmir Xhafaj albán belügyminiszter, helyét Edi Rama kormányfő biztonsági tanácsadója, Sander Lleshi veszi át. Ő a második belügyminiszter, aki a családtagjai drogügyei miatt távozik.

A minisztercseréről szóló bejelentés váratlan volt és indoklás nélkül maradt.  Fatmir Xhafaj, vagyis a baloldali kormány korábbi igazságügy-minisztere, majd 19 hónapon át belügyminisztere valóban rengeteg támadást kapott, de mindig minden vádat visszautasított, és úgy tűnt, hogy Edi Rama kormányfő is kitart mellette.

A két fő kritika az volt egyébként vele szemben, hogy az 1959-es születésű jogász

  • már a kommunista rezsimben is nagy ember volt, állítólag még „vallatóként” is dolgozott,
  • féltestvére, Agron pedig drogkereskedő, több mint hét év börtönbüntetésre ítélték Olaszországban.

A törvény ereje

Az ellentmondásos politikus azonban éppen azért volt mégis népszerű, mert a „Törvény ereje” elnevezésű akciósorozat közben komoly csapásokat mért az albán maffiára.

Emiatt maga a miniszterelnök is rendre elismerően nyilatkozott Xhafaj teljesítményéről, ugyanakkor jelezte: nagyobb gyorsaságot és jelentősebb eredményeket vár utódjától. Albánia egyébként speciális helyzetben van, az ország lakossága számára jelentős jövedelmet jelent a drogtermesztés és a csempészés, de az unió jelentős összegeket is fordít ezek felszámolására is.

Politikai háttér

A pénzt nem ingyen adja az unió, Albánia a NATO tagja, és az európai uniós tagság várományosa. Brüsszel többször felszólította a balkáni országot, hogy lépjen fel határozottabban a korrupció és a szervezett bűnözés, azon belül is a kábítószer-kereskedelem ellen.

Edi Rama már meg is nevezte Sander Lleshit, az új belügyminisztert, ő korábban a hadsereg tábornokaként szolgált, folyékonyan beszél németül, és Németországban, illetve az Egyesült Államokban tanult.

Edi Rama
Edi Rama
Fotó: Denis Balibouse / Reuters

Ellenzéki vélemény

A jobboldali ellenzéki Demokrata Pártot vezető Lulzim Basha szerint a belügyminiszter távozása mérföldkő volt a politika megtisztításáért folytatott harcban. Basha hangsúlyozta, hogy Xhafaj volt az egyetlen olyan európai belügyminiszter, akinek fivére kábítószer-kereskedő.

Mindez már csak azért sem vetett túl jó fényt az országra, mert a kettővel ezelőtti belügyminiszter,Saimir Tahiriugyancsak azért mondott le, mert rokonságát kapcsolatba hozták az Olaszországba irányuló motorcsónakos kábítószer-csempészettel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?