Olivér
4 °C
8 °C

Trump inváziónak nevezte a mexikói migránskaravánt, több ezer katonát küld a határhoz

2018.10.29. 17:46

 Az Egyesült Államok több ezer katonát is küldhet a mexikói határra a migránskaraván miatt, bár pontos számukat egyelőre nem határozták meg - közölte egy névtelenséget kérő amerikai tisztségviselő a Reuters hírügynökséggel hétfőn. Az illetékes által említett nagyságrend ezáltal jóval meghaladná az eddig emlegetett 800-1000 fős katonai kontingensről szóló értesüléseket, igaz, a Pentagon nem kívánta kommentálni az értesülést, hiszen a bevetés még tervezés alatt van.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn inváziónak nevezte a határra érkezett migránskaravánt, és azt is írta Twitter-bejegyzésében, hogy a karavánban bandatagok, illetve több nagyon rossz ember is van, bár nem közölte, mire alapozza kijelentését.

Jim Mattis amerikai védelmi miniszter a múlt héten engedélyezte a csapatok és más katonai eszközök telepítését az amerikai-mexikói határra. A miniszter azonban nem említett konkrét számokat a tervezett csapattelepítésre vonatkozóan. Tisztségviselők akkor azt mondták, hogy október 30-tól legkevesebb 800 katonát küldhetnek a határra.

Később Terrence O'Shaughnessy tábornok, az Egyesült Államok északi parancsnokságának vezetője hétfői sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy 5200 katonát vezényelnek a határra, egy részüket fel is fegyverzik.

Trump ismételten hangsúlyozta, hogy nem engedi be az Egyesült Államokba a Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból származó migránsok - eltérő becslések szerint 3500-7000 fős - karavánját.

Index / MTI

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?